Competitievervalsing? 'KNVB wil De Graafschap - Ajax verplaatsen naar vrijdagmiddag'

De KNVB wil het competitieduel tussen De Graafschap en Ajax verplaatsen van zondag 28 april naar vrijdagmiddag 26 april. Dat schrijft onder meer het AD. De voetbalbond wil de wedstrijd verplaatsen om het feit dat Ajax op dinsdag 30 april de heenwedstrijd in de halve finale van de Champions League speelt.

De KNVB kondigde al aan dat het verzetten van het duel een mogelijkheid was als Ajax Juventus zou uitschakelen. De Graafschap heeft aangegeven zeer ongelukkig te zijn met het voornemen de wedstrijd naar vrijdagmiddag te halen. De Superboeren strijden tegen degradatie en zouden door de plannen van de KNVB drie duels in zeven dagen moeten afwerken (tegen VVV-Venlo, FC Emmen en Ajax). De voetbalbond gooit bovendien de stelregel ondersteboven dat alle clubs de laatste twee speelrondes in de Eredivisie tegelijk spelen, juist om een eerlijk competitieverloop te garanderen.

Koningsnacht

Dat het duel naar de middag gaat, en niet naar de avond, heeft te maken met Koningsnacht. Er moeten namelijk voldoende veiligheids- en horecamensen kunnen worden ingezet. De Graafschap is al enige tijd in gesprek met de gemeente Doetinchem, de KNVB en veiligheidsinstanties, maar tot een deal kwam het nog niet. "Alle alternatieven die voorbij zijn gekomen, zijn voor ons niet wenselijk. In de middag voetballen is voor ons helemaal geen optie, want dan zijn veel mensen nog aan het werk. Maar als club hebben wij uiteindelijk niets te zeggen. De KNVB bepaalt het programma. Maar de gemeente kan er wel een stokje voor steken", citeert het AD Hans Martijn Ostendorp, algemeen directeur van De Graafschap.

Het speelschema van Ajax lijkt ook niet mee te werken. De Amsterdammers spelen op zaterdag 20 april tegen FC Groningen en op dinsdag 23 april tegen Vitesse. Op dinsdag 30 april is er dan het heenduel in de Champions League en op zondag 5 mei wacht de bekerfinale tegen Willem II. De KNVB zal de beslissing over het verplaatsen van De Graafschap - Ajax vermoedelijk woensdag bekendmaken.