Alles over Serdar Gözübüyük: ervaren scheidsrechter met controverse

Serdar Gözübüyük is één van de meest ervaren scheidsrechters van Nederland. De leidsman draait sinds 2008 mee in het betaald voetbal. Dit moet je weten over Serdar Gözübüyük.

Dit wil je weten over het privéleven van Serdar Gözübüyük

Serdar Gözübüyük is een Nederlandse scheidsrechter met Turkse roots. Dit is wat je wil weten over zijn privéleven.

1. Waar is Serdar Gözübüyük geboren?

Serdar Gözübüyük werd op 29 oktober 1985 geboren in Haarlem.

2. Hoe oud is Serdar Gözübüyük?

Serdar Gözübüyük is 39 jaar oud.

3. Wat is de afkomst van Serdar Gözübüyük?

Serdar Gözübüyük werd geboren in Nederland en heeft Turkse roots. 

4. Heeft Serdar Gözübüyük broers of zussen?

Het is niet bekend of Serdar Gözübüyük broers en/of zussen heeft.

5. Heeft Serdar Gözübüyük een vriendin?

Serdar Gözübüyük heeft een vrouw. Haar naam is Tugba Yildirim. Het stel heeft twee kinderen, een zoon en een dochter.

Dit is de loopbaan van Serdar Gözübüyük

Serdar Gözübüyük heeft naar eigen zeggen hard moeten werken om in de top van scheidsrechters in Nederland te komen. Zijn pad kende veel tegenslagen, maar toch wis Gözübüyük door te zetten en zijn droomdebuut in de Champions League te kunnen maken. Dit moet je weten over zijn loopbaan.

6. Hoe verliep de scheidsrechters-carrière van Serdar Gözübüyük?

Na zijn promotie naar de Masterclass debuteerde Serdar Gözübüyük op 10 maart 2008 als scheidsrechter in het betaald voetbal, tijdens de Eerste Divisie-wedstrijd tussen AGOVV Apeldoorn en FC Dordrecht (3-2), waar hij één gele kaart uitdeelde. De ontwikkeling van Gözübüyük verliep voorspoedig. Op 2 mei 2010 maakte hij geschiedenis door als jongste scheidsrechter ooit een Eredivisie-wedstrijd te leiden, tussen Heracles Almelo en ADO Den Haag (4-2).

(Tekst gaat verder onder de video)

Na het seizoen 2011-2012 werd hij uitgeroepen tot beste scheidsrechter van de Eredivisie en ontving hij de Gouden Kaart van Willem van Hanegem. In januari 2012 werd hij verder gepromoveerd binnen de KNVB, wat hem in staat stelde internationale wedstrijden te fluiten. Op 5 juli van datzelfde jaar leidde hij zijn eerste Europese wedstrijd, een voorronde van de Europa League tussen FK Borac Banja Luka en FK Celik Niksic (2-2). 

7. Heeft Serdar Gözübüyük een loopbaan naast het voetbal?

Serdar Gözübüyük heeft een bedrijf wat werkt aan visums van reizigers. Dit doet hij naast zijn werkzaamheden als scheidsrechter.

8. Voetbalt Serdar Gözübüyük bij een club?

Serdar Gözübüyük voetbalde in de jeugd bij amateurvereniging HFC DCO (tegenwoordig Olympia Haarlem).

9. Is Serdar Gözübüyük actief op sociale media? 

Serdar Gözübüyük is vooral actief op zijn Instagrampagina.

10. Waarom werd er een onderzoek ingesteld naar Serdar Gözübüyük?

Gözübüyük raakte verschillende keren in opspraak tijdens zijn carrière. In 2011 startte de KNVB een integriteitsonderzoek naar hem na anonieme beschuldigingen dat hij zou pokeren met Eredivisie-voetballers, wat hij krachtig ontkende. Het onderzoek leverde geen bewijs op tegen Gözübüyük. In 2015 werd zijn naam opnieuw genoemd in een Duitse matchfixingzaak, waarbij hij in de media benadrukte dat hij volledig onschuldig was en zich inzette voor eerlijke wedstrijden. "Voor de zekerheid zeg ik het één keer: ik ben zuiver", liet hij weten in gesprek met de Volkskrant.

Met wie heeft Gözübüyük ruzie?

In 2020 uitte Gözübüyük bij Andy in de Auto een interview kritiek op een collega-scheidsrechter, verwijzend naar de weerstand die hij tijdens zijn carrière had ervaren. "Die pak ik nog allemaal wel een keer terug. Ik zal het nooit vergeten. Eén collega is nog steeds actief in de Eredivisie. Wie het is? Dat ga je wel lezen. Hij loopt nog net niet op naaldhakken en heeft nog net geen botox in z'n gezicht. Het is gewoon een collega-scheidsrechter." Onbekend is om wie het gaat, al menen meerdere bronnen te weten dat het om Danny Makkelie zou gaan.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers