Deze Nederlanders braken definitief door in 2023!

Het Nederlands elftal werd ook in 2023 aangevuld met een aantal nieuwe namen in de selectie. Geen onbekende voetballers natuurlijk, maar zij braken wel door op de nationale en internationale velden. Voetbalflitsen zet deze heren voor jou op een rijtje!

Doorgebroken spelers in 2023

Er waren soms mooie transfers voor nodig, zoals de Premier League of Serie A. Ook in afgelopen jaar konden de voetballiefhebbers weer genieten van gevestigde namen, maar hoe mooi is het om nieuw en vaak ook jong talent door te zien breken in de hoofdmacht van een internationale gigant of gewoon bij je eigen cluppie uit de Eredivisie?

Tijjani Reijnders

De lijst begint met Tijjani Reijnders. De middenvelder maakte halverwege het jaar 2023 een toptransfer naar de Serie A, AC Milan om precies te zijn. De Italiaanse topclub nam de Nederlander over van AZ en betaalde een bedrag rond de twintig miljoen euro om de 24-jarige Reijnders in te lijven. Een cultuurshock en tijd om te wennen had hij echter niet nodig, want inmiddels is de voormalig AZ-speler 'gewoon' basisspeler bij de I Rossoneri en ook bij het Nederlands elftal debuteerde hij op 7 september 2023.

Micky van de Ven

Micky van de Ven is een ander voorbeeld van hoe een geleidelijke loopbaan kan uitlopen tot iets prachtigs. De Nederlander, geboren in Wormer, begon zijn carrière in de jeugd van WSV'30, maar werd al snel opgepikt door FC Volendam. Via het Nieuwe Oranje en na een transfersoap in het vissersdorp verkaste hij naar het Duitse VfL Wolfsburg. Ook daar maakte hij furore als centrale verdediger en al na 41 duels voor de Bundesliga-club verdiende de Nederlander een overstap naar Tottenham Hotspur. Daar is hij nu vaste klant in de laatste linie én ook Ronald Koeman liet hem debuteren in het shirt van het Nederlands elftal.

Xavi Simons

Xavi Simons begon zijn loopbaan in de voetballerij al relatief vroeg in Catalonië, bij FC Barcelona. Filmpjes van zijn doelpunten en passeeracties gingen de wereld over en Nederland keek reikhalzend uit naar het moment dat hij in Oranje ging debuteren. Op zijn zestiende verkaste Simons naar Paris Saint-Germain en vanaf dat moment ontstaat er een soort radiostilte rondom het talent. Als PSV hem terughaalt naar Nederland en opstelt in de Eredivisie is er van radiostilte geen sprake meer, maar puur genot voert de boventoon. Hij groeide uit tot steunpilaar van de Eindhovenaren.

Daarnaast stond hij na 34 Eredivisie-wedstrijden, samen met FC Utrecht-spits Anastasios Douvikas, met de topscorerstitel in handen. De Nederlander werd Oranje-international, is uitgeroepen tot beste talent tijdens de Eredivisie Awards en verdiende een terugkeer bij PSG, dat hem direct verhuurde aan RB Leipzig en ook daar is hij één van de uitblinkers.

Jorrel Hato

Bij de naam van Jorrel Hato denkt men sinds kort aan de jongste aanvoerder uit de gorte geschiedenis van Ajax. De centrale verdediger is inmiddels ook de op vier na jongste speler in het shirt van het Nederlands elftal. In 2018 kwam hij over vanuit de jeugdopleiding van Sparta Rotterdam en in Amsterdam groeide hij door als gigantisch talent. Op 11 januari maakte de verdediger zijn officiële debuut in Ajax 1, tijdens een bekerduel tegen FC Den Bosch. Hij was slechts zestien jaar en tien maanden, maar mocht vlak voor tijd invallen.

5 februari was de dag waarop hij voor het eerst geïntroduceerd werd in de Eredivisie, ditmaal was SC Cambuur de opponent. In mei van 2023 werd hij definitief in de A-selectie van Ajax geplaatst en sindsdien is Hato een onbetwiste basisspeler, ondanks de huidige problematiek binnen de Amsterdamse club.

Bart Verbruggen

De Nederlandse goalie begon zijn professionele carrière in de jeugd van het Brabantse NAC Breda. Na een aantal jaren in het geel en zwart vertrok hij, zonder een optreden in de hoofdmacht, naar het Belgische RSC Anderlecht. Dat werd wel een groot succes en al snel sprak men vol lof over de sluitpost, maar ging de naam van Verbruggen bovendien ook weer rond in eigen land.

In de zomer van 2023 verdiende hij een transfer naar het Engelse Brighton & Hove Albion. De machineploeg van trainer Roberto Di Zerbi is één van de lichtpunten die de Premier League te bieden heeft en in dat elftal maakte hij inmiddels al twaalf keer zijn opwachting onder de lat. Ook in Oranje debuteerde Verbruggen, maar het wordt nog veel leuker voor de keeper. Hij lijkt namelijk de nieuwe eerste doelman te zijn onder bondscoach Ronald Koeman.