Opmerkelijk: deze EK-gangers spelen niet voor hun geboorteland

Voetballers met dubbele nationaliteiten staan voor lastige keuzes in hun interlandcarrière. Vaak is het zo dat ze kiezen voor hun geboorteland of juist later nog eens de overstap maken naar het andere land waarvoor ze kunnen uitmaken. Op het EK 2024 is het zelfs zo dat een behoorlijke lijst aan speler niet spelen voor hun geboorteland.

Het land dat de meeste spelers met een ander geboorteland heeft, is Albanië. Liefst zestien spelers uit de EK-selectie zagen het levenslicht in een ander land. In gastland Duitsland is dat voor één speler het geval, namelijk Waldemar Anton, die als Wladimir in Oezbekistan wordt geboren. Voor het gastland hadden ook nog eens Willi Orban, Martin Dardai (Hongarije), Joselu (Spanje), Marco Pasalic (Kroatië), Arber Hoxha (Albanië), Lazar Samardzic (Servië) en Turkse internationals Cenk Tosun, Hakan Calhanoglu, Salih Ozcan, Kenan Yildiz en Kaan Ayhan kunnen spelen.

Twee EK-gangers die in Nederland zijn geboren spelen dit EK in het shirt van een ander land. Zo kozen Orkun Kökçü en Ferdi Kadıoğlu om voor Turkije uit te komen. Voor de in Duitsland geboren Cenk Tosun, Hakan Calhanoglu, Salih Ozcan, Kenan Yildiz en Kaan Ayhan is dit ook het geval, terwijl landgenoot Mert Muldur in Oostenrijk is geboren. De selecties van Denemarken, Nederland, Oostenrijk en Tsjechië bevatten als enige geen spelers die in een ander land zijn geboren.  

Spelers die op het EK niet voor hun geboorteland uitkomen

Op het EK 2024 lopen ook enkele voetballers rond die niet in een UEFA-land zijn geboren. Zo spelen Breel Embolo en Yvon Mvogo (Kameroen) voor Zwitserland, Jorginho (Brazilië) en Mateo Retegui (Argentinië) voor Italië, Brice Samba (DR Congo) en Eduardo Camavinga (Angolo) voor Frankrijk, Marc Guehi (Ivoorkust) voor Engeland, Amadou Onana (Senegal) voor België, Vernon De Marco (Argentinië) voor Slowakije. Tot slot zijn ook Pepe en Matheus Nunes (Brazilië) en Danilo Pereira (Guinea-Bissau) van Portugal buiten Europa geboren. Al geldt dat natuurlijk ook voor Viktor Tsyhankov (Oekraïne) en Giorgi Tsiaishvil (Georgië) uit Israël.

Enkele noemenswaardige namen zijn nog Robin Le Normand en Aymeric Laporte (Frankrijk) bij Spanje, Scott McTominay (Engeland) bij Schotland, Tomas Strakosha (Griekenland) bij Albanië, Sergej Milinkovic-Savic (Spanje) bij Servië, Marcos Thuram (Italië) bij Frankrijk en Diogo Costa (Zwitserland) bij Portugal.

Feyenoord-doelman vertrekt