Top vijf Ajax-trainers met de laagste winstpercentages

Maurice Steijn is met Ajax bezig aan de slechtste seizoenstart aller tijden in de geschiedenis van de club. Met een zestiende plek in de Eredivisie staan de Ajacieden zelfs in de gevarenzone van de competitie. Dit zijn inclusief Steijn vijf Ajax-trainers met het laagste winstpercentage.

5) Keith Spurgeon, 47,4%

In het seizoen 1961/1962 was de nog maar 28-jarige Keith Spurgeon trainer bij Ajax. Spurgeon beëindigde zijn carrière noodgedwongen op 21-jarige leeftijd door een blessure. De Engelsman bleef maar één seizoen trainer in Amsterdam. Ajax eindigde vierde in de Nederlandse competitie en onder leiding van Spurgeon werden maar achttien van de 38 wedstrijden gewonnen. 

4) Alfred Schreuder, 46,2%

Alfred Schreuder werd in de zomer van 2022 trainer van Ajax. De bedoeling was dat de voormalige assistent het goede werk van Erik ten Hag voortzette, maar het liep uit op een fiasco. Zo werd de voormalig voetballer al na een half jaar ontslagen. Onder leiding van Schreuder kwam Ajax niet verder dan twaalf overwinningen in 26 wedstrijden. 

3) Hans Westerhof, 44,4%

Hans Westerhof is tegenwoordig adviseur bij FC Groningen, maar in 2000 was hij even interim-trainer bij Ajax, nadat hij de ontslagen Jan Wouters voor drie maanden verving. In de negen wedstrijden die volgden kon Westerhof geen vuist maken en wonnen de Amsterdammers onder zijn leiding maar vier keer. Westerhof vertrok vervolgens naar Willem II voor drie jaar als trainer.

4) Bobby Haarms, 20%

Haarms sloot het seizoen van 1973/1974 als interim-trainer af bij Ajax, nadat George Knobel al na een jaar als hoofdtrainer werd ontslagen. Haarms had geen ervaring als trainer en dat was te zien in de resultaten. Zo won Ajax onder leiding van de interim-trainer maar één keer in vijf wedstrijden.

5) Maurice Steijn, 20%

Het loopt nog niet bepaald goed bij Ajax sinds Maurice Steijn is aangesteld als trainer. Zoals gezegd staan de Ajacieden in de degradatiezone en staat de club min of meer in brand. En dat komt mede door de slechte sportieve prestaties. Want onder leiding van Maurice Steijn kwam Ajax pas tot twee overwinningen in tien wedstrijden, wat de geboren Hagenees tot nu toe de slechtste trainer van Ajax maakt in de geschiedenis afgaande op het winstpercentage.

Hier de tien wedstrijden van Steijn op een rij:

Ook interessant