Hoe presteert Nederland in en verlening? Nou, niet al te best

Het Nederlands elftal bewaart heuse trauma's aan verlenging op eindtoernooien. Wat te denken van de WK-finale van 2010, of de verloren strafschoppenseries tegen Argentinië in 2014 en 2022. Voetbalflitsen dook in de prestaties van Oranje in verlengingen.

In totaal speelde Nederland 22 keer op een eindtoernooi. Op een EK was het al zeven keer het geval, hetzelfde aantal als op een WK. Op de Olympische Spelen moest Nederland er zes keer aan geloven terwijl dit in de Nations League twee keer voorkwam.

Record Nederlands elftal in een verlenging

Van de 22 verlengingen moesten er acht worden bepaald na strafschoppen. Nederland kent een ongelukkig huwelijk met strafschoppenseries en won er slechts twee. In de reguliere verlengingen was Nederland vijf keer de winnaar, tegenover de zeven die het verloor. Tijdens de Spelen van 1924 en 1928 eindigde twee interlands in een gelijkspel na verlening en dus zonder strafschoppen. Zodoende staat het record van Nederland op zeven winstpartijen na verlenging/strafschoppen. 

Het record van het Nederlands elftal tijdens verlengingen
Het record van het Nederlands elftal tijdens verlengingen

Nederland en verlengen op een EK

Van de zeven keer dat Nederland op een EK aan een verlening moest geloven, won het er één na 120 minuten en één na strafschoppen. Vijf werden na een verlenging uiteindelijk verloren, waarvan drie pas na strafschoppen

Feyenoord-doelman vertrekt