Nederlands elftal en strafschoppenseries: een dramatisch huwelijk

Nederland neemt het in de achtste finales van het EK op tegen Roemenië. Mond de wedstrijd uit tot strafschoppen, dat is Oranje op zijn hoede. Het Nederlands elftal houdt namelijk negatieve gedachtes over aan strafschoppenseries.

Slechts twee (!) keer wist Nederland een wedstrijd op een eindtoernooi na strafschoppen te winnen. De memorabelste keer is op het WK 2014. In Salvador, Brazilië mond de wedstrijd uit in een doelpuntloos gelijkspel. Vlak voor dat de strafschoppenserie aanbreekt, grijpt Louis van Gaal nog één keer in. De bondscoach haalt doelman Jasper Cillessen naar de kant en brengt Tim Krul binnen de lijnen.

Penaltyheld Tim Krul

De doelman wordt de held van Nederland en keert de cruciale strafschop van Michael Umaña. Oranje wint met 4:3 na strafschoppen en gaat door naar de halve finales van het WK. Het is pas de tweede keer dat Nederland een strafschoppenserie wint. In 2004 was het voor het eerst, toen Zweden in de kwartfinales van het EK met 4:5 werd verslagen. 

Record Nederland in strafschoppenseries

In twee van de acht strafschoppenseries weet Nederland dus maar te winnen. De twee laatste keren dat Nederland moest aanleggen in een strafschoppenserie was Argentinië telkens de baas. Zo verloor Oranje op de WK's van 2014 en 2022 van de Argentijnen.

Feyenoord-doelman vertrekt