Pijnlijk: Ajax lijdt bijna 10 miljoen euro verlies in seizoen 2023/24

Ajax heeft in het boekjaar 2023/2024 een nettoverlies van 9,8 miljoen euro geleden. Dit staat in schril contrast met de winst van 39 miljoen die de club het jaar ervoor behaalde. De afname in inkomsten is vooral te wijten aan lagere opbrengsten uit Europese competities en een daling in de verkoop van merchandise, zo maakt de club bekend in de jaarcijfers.

Netto-omzet Ajax 2023/24

De netto-omzet van Ajax daalde met 23 procent, naar 152 miljoen euro. De sportieve prestaties Europees hebben hier een grote rol in gespeeld; Ajax eindigde als derde in de groepsfase van de Europa League en werd vroegtijdig uitgeschakeld in de Conference League. Ajax eindigde als vijfde in de Eredivisie, wat betekende dat de club zich slechts kon plaatsen voor de tweede kwalificatieronde van de Europa League in het seizoen 2024/25. Ajax overleefde de kwalificatie wel en doet mee aan de league phase van het toernooi. 

Voor het komende seizoen verwacht Ajax opnieuw een negatief financieel resultaat, voornamelijk door de lagere Europese inkomsten en het huidige kostenniveau. Om de financiële stabiliteit te verbeteren, zal de club structurele kostenbesparingen doorvoeren.

Transferopbrengsten Ajax 2023/24

Ondanks een totale transferopbrengst van 81,5 miljoen euro, onder meer door de verkopen van Mohammed Kudus, Edson Álvarez en Jurriën Timber, kwam het netto transferresultaat na afschrijvingen uit op 31,3 miljoen euro. 

Intern rommelt het binnen Ajax

Ondanks het verlies blijft het eigen vermogen van Ajax sterk, met een bedrag van 226,4 miljoen euro. Ook intern rommelt het bij Ajax. In de afgelopen maanden zijn meerdere kopstukken vertrokken, waaronder financieel directeur Susan Lenderink, rvc-voorzitter Pier Eringa, interim-directeur Jan van Halst en technisch directeur Sven Mislintat

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers