Is de kritiek op Depay en Wijnaldum terecht? Feiten zeggen wat anders

Memphis Depay en Georginio Wijnaldum zijn vaak het mikpunt van kritiek. De Oranje-internationals krijgen voortdurend de wind van voren, maar is dat wel terecht? De ervaren spelers kunnen zich tegen Oostenrijk namelijk de geschiedenisboeken inschieten.

'De media wil mij breken'

Dure auto's, opvallende hoofddeksels en tegenvallende wedstrijden in Oranje: het somt de interlandcarrière een beetje op. De voetballer ligt vaak al zonder te spelen onder kritiek. Na zijn cowboyhoed in 2015 was in 2024 een zweetband onderwerp van gesprek. Over de commotie van negen jaar geleden keek in 2023 op terug. "Dat was het moment dat ik dacht: ze willen me nu breken", doelend op een foto van hem op de voorpagina van vele kranten. Waarom? "Omdat ik anders ben. Ik hou van fashion, ik ben half-Nederlands en half-Ghanees, ik heb Ashanti-bloed."

De media lieten hem niet in zijn waarde, meent Memphis destijds. In 2020 was er wederom veel kritiek op Memphis. Niet vanwege zijn spel, maar door een 'huisdier'. De voetballer deelde namelijk een video met een lijger. Vier jaar later en het gaan veel over de activiteiten van Memphis buiten het veld. Zo verscheen hij rond het EK 2024 ineens met een gepersonaliseerde zweetband. Daarnaast houdt de voetballer zich vaak bezig met rappen, iets wat ook niet iedereen kan waarderen. Vooral Johan Derksen maakt zich vaak druk over het gedrag van de aanvaller, die vervolgens weer de tegenaanval inzet.

'Hypocriete Wijnaldum'

Wijnaldum kreeg veel over zich heen na zijn transfer naar Saudi-Arabië. Want een speler die zo erg uitsprak over mensenrechten en racisme, kan dat toch niet maken? Zo klonk het veel. Onder Louis van Gaal was Wijnaldum steeds verder uit beeld geraakt, maar na de terugkeer van Ronald Koeman als bondscoach maakte hij uiteindelijk weer deel uit van Oranje. De middenvelder is zelfs mee naar het EK en krijgt speelminuten. Iets wat ook weer op veel kritiek kon rekenen. 

Wijnaldum en Depay ondanks kritiek de geschiedenisboeken in

Ondanks de kritiek laten Wijnaldum en Depay zien van behoorlijke waarde te zijn voor Oranje. Dit EK kunnen ze zelfs de geschiedenisboeken. Weet Depay dit EK nog te scoren, dan komt hij in een illuster rijtje met spelers. Zo kan Depay de vierde speler worden die op meer dan drie eindtoernooien met Nederland wist te scoren. Robin van Persie (5), Dennis Bergkamp (4) en Arjen Robben (4) gingen hem al voor. Depay was overigens al trefzeker tijdens het EK van 2024 (2), EK 2020 (2) en WK 2022. Dit EK heeft de aanvaller zijn vorm nog niet te pakken.

Voor Wijnaldum geldt iets gelijkwaardig. Weinig mensen zien het in hem zitten, maar toch kan de middenvelder de recordboeken in. Komt Wijnaldum in actie, dan kruipt hij de top tien van meeste interlands voor Nederland binnen. De middenvelder staat momenteel op 95 interlands, wat er eentje minder is dan nummer tien Arjen Robben (96).

Bekijk de samenvatting, goals van Nederland - Oostenrijk op Euro2024

Feyenoord-doelman vertrekt