Wie is Roger Fernandes: Ajax en PSV hebben interesse

De naam Roger Fernandes doet wellicht nog niet meteen een belletje rinkelen bij de meeste voetbalfans, maar dat kan snel veranderen. De jonge Portugees, die momenteel onder contract staat bij Sporting Braga, staat namelijk in de belangstelling van Nederlandse topclubs Ajax en PSV. Althans dat meldt de Portugese sportkrant O Jogo. Beide clubs volgen de 18-jarige Fernandes nauwlettend. Maar wie is deze jonge aanvaller precies, en wat maakt hem zo bijzonder dat hij al op jonge leeftijd op de radar van grote clubs staat?

Het begin van Roger Fernandes’ carrière

Roger Fernandes werd geboren op 21 november 2005 in Bissau, de hoofdstad van Guinee-Bissau. Hij groeide op in een voetballiefhebbende familie en al snel werd duidelijk dat hij over een bovengemiddeld talent beschikte. Zijn talent bleef niet onopgemerkt en leidde hem naar de jeugdopleiding van Sporting Braga. Daar ontwikkelde hij zich snel, en niet zonder resultaat. Op zijn vijftiende maakte Fernandes zijn debuut in het eerste elftal van Braga. Dat maakt hem een van de jongste debutanten ooit in de Portugese Primeira Liga.

Doorbraak bij Sporting Braga

Opmerkelijk is dat Fernandes zich al op jonge leeftijd wist te onderscheiden met zijn spelinzicht en technische vaardigheden. Ondanks zijn jeugdige leeftijd liet hij bij Sporting Braga direct zien dat hij niet alleen over veel talent, maar ook over een volwassen mentaliteit beschikt. Zijn debuut maakte hij op 15 augustus 2021 in een wedstrijd tegen Sporting CP. Niet veel later, in oktober van hetzelfde jaar, scoorde hij zijn eerste doelpunt tegen Moreirense FC. Daarmee werd hij de jongste doelpuntenmaker ooit in de Portugese competitie.

Fernandes' doorbraak kwam dus op jonge leeftijd, maar dat betekende niet dat hij het gemakkelijk had. De verwachtingen waren hoog, en de druk was enorm. Toch lijkt Fernandes zich daar weinig van aan te trekken. Hij speelt met flair en zelfvertrouwen, en weet vaak het verschil te maken in wedstrijden. Het is dan ook geen verrassing dat hij inmiddels een vaste waarde is geworden binnen het elftal van Braga.

Spelstijl en sterke punten

Roger Fernandes is een veelzijdige aanvaller die vooral opvalt door zijn snelheid en techniek. Hij is vooral effectief op de flanken, maar kan ook als spits uit de voeten. Fernandes heeft een uitstekende dribbel en is in staat om zijn tegenstanders op het verkeerde been te zetten. Zijn spelinzicht en timing maken hem een gevaarlijke speler in de laatste fase van het veld. Daarnaast is hij ook een koele afmaker, zoals blijkt uit zijn scorende vermogen op jonge leeftijd.

De jonge Portugees wordt vaak vergeleken met spelers als Bernardo Silva en Pedro Neto, die eveneens begonnen bij Portugese clubs. Zijn kwaliteiten maken hem tot een veelbelovende speler, die zowel in de Eredivisie als in andere Europese competities zou kunnen uitblinken.

Fernandes heeft daarnaast een sterk schot, iets wat hem extra gevaarlijk maakt in en rond het strafschopgebied. Hij heeft een aangeboren vermogen om ruimtes te creëren voor zichzelf en zijn teamgenoten, wat hem tot een onvoorspelbare speler maakt voor de verdediging van de tegenstander.

Interesses van Ajax en PSV: Wat zijn de motieven?

Dat zowel Ajax als PSV interesse hebben in Fernandes is geen toeval. Beide clubs hebben een sterke traditie in het opleiden en ontwikkelen van jong talent, en Fernandes past perfect binnen die filosofie. Ajax is altijd op zoek naar aanvallers die creatief en technisch begaafd zijn, iets wat Fernandes zeker is. PSV daarentegen wil zich versterken met een aanvaller die op meerdere posities inzetbaar is, wat Fernandes met zijn veelzijdigheid perfect kan invullen.

Bovendien willen beide clubs inspelen op de toekomst. Fernandes zou met zijn jonge leeftijd niet alleen direct een aanvulling zijn, maar ook een speler die over een paar jaar een serieuze rol kan spelen in het eerste elftal.

De interesse van Ajax en PSV geeft ook aan dat de Eredivisie steeds meer talent uit andere landen aantrekt. Dit past binnen de visie van beide clubs om met jonge spelers de Europese top te bereiken en hen vervolgens door te verkopen voor een hoog bedrag. Fernandes zou na enkele jaren bij Ajax of PSV de potentie hebben om door te groeien naar een van de grotere Europese competities.

Huidige situatie bij Sporting Braga en zijn toekomstplannen

Op dit moment ligt Roger Fernandes vast bij Sporting Braga. De Portugese club ziet in hem een waardevolle speler voor de toekomst en heeft al aangegeven dat Fernandes niet zomaar zal vertrekken. Toch lijkt de interesse van Ajax en PSV de situatie te kunnen veranderen. Sporting Braga staat bekend om zijn opleidingsprogramma en heeft in het verleden meerdere spelers verkocht aan grotere clubs. Voor Fernandes zelf lijkt het ook interessant om zich op het hogere niveau van een Europese topclub te bewijzen.

Toch blijft Braga waarschijnlijk niet afzijdig in de onderhandelingen. De club is er immers bij gebaat om een zo hoog mogelijke transfersom te ontvangen voor hun jonge ster. De verwachting is dat Fernandes een bedrag kan opleveren dat tussen de vijf en tien miljoen euro ligt, wat voor Braga een mooie financiële injectie zou betekenen.

Wat zou Fernandes toevoegen aan de Eredivisie?

Roger Fernandes zou met zijn spelstijl en talent zeker iets nieuws toevoegen aan de Eredivisie. Zijn snelheid, techniek en veelzijdigheid zouden hem direct tot een gevaarlijke aanvaller maken in Nederland. Zowel Ajax als PSV kunnen profiteren van een speler die in staat is om op meerdere posities te spelen en zowel als aangever als afmaker kan fungeren.

Voor de Eredivisie zelf zou het aantrekken van Fernandes ook een goede zaak zijn. Het zou de competitie aantrekkelijker maken voor jonge talenten uit andere landen en de reputatie van de Nederlandse clubs versterken als springplank naar de Europese top. 

Beelden van Roger Fernandes bij Sporting Braga

Waarom Roger Fernandes een speler voor de toekomst is

Het talent van Roger Fernandes is onmiskenbaar, en zijn potentie lijkt grenzeloos. Zijn ontwikkeling gaat razendsnel, en hij lijkt zich niet te laten afschrikken door druk en verwachtingen. Zowel Ajax als PSV zouden met zijn komst een speler binnenhalen die in staat is om het verschil te maken en die in de toekomst kan doorgroeien naar een nog hoger niveau.

Fernandes heeft alle ingrediënten om een topvoetballer te worden: snelheid, techniek, inzicht en een koele afwerking. Roger Fernandes is dan ook een naam om in de gaten te houden. Of zijn toekomst in de Eredivisie ligt? En speelt hij straks zijn wedstrijden voor PSV? Of Ajax? Er zijn nog meer kapers op de kust. Zo zou zijn naam ook op het lijstje staan bij Newcastle United, Chelsea, Arsenal, Bayer Leverkusen en Atlético Madrid.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers