AZ-fans niet vervolgd na antisemitische spreekkoren tegen Ajax

De 154 supporters van AZ die werden aangehouden naar aanleiding van antisemitische spreekkoren tegen Ajax, worden niet vervolgd. In aanloop van de topper in Amsterdam (0-0) liep het in mei van dit jaar uit de hand, waarna de politie hard op trad.

Onderweg naar de Johan Cruijff ArenA ging het op 6 mei mis. Terwijl AZ-supporters al waarschuwingen van de politie hadden gekregen, ging een groep door met het zingen van antisemitische spreekkoren. De metro waarin het gebeurde werd stilgezet, waarna 154 supporters werden aangehouden. Een straf dreigde, echter weet NH Nieuws nu te melden dat er geen vervolg komt voor de hooligans. De zaak wordt door het OM geseponeerd, vanwege gebrek aan bewijs. Zo kan er niet goed worden vastgesteld wie wél en wie niet actief deelnamen aan het zingen van de antisemitische liederen.

Wel laat het OM weten dat het voorval echter wel strafbaar en onacceptabel is. Met name het feit dat het twee dagen na de nationale dodenherdenking op 4 mei plaatsvond. Voor elf supporters die tijdens de bewuste avond werden opgepakt voor mishandeling, bedreiging en vernieling moet nog een beslissing vallen.

Minder supporters welkom

Vanwege het incident afgelopen seizoen, zijn er bij komende edities van Ajax-AZ voorlopig de helft minder uitsupporters van AZ welkom. Die maatregellegde de Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam, samen met het OM en de plaatselijke politie op. Vooralsnog is niet bekend tot wanneer deze van toepassing is. De volgende confrontatie tussen de clubs uit Noord-Holland in Amsterdam is op zondag 8 oktober.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers