Welke Feyenoorders zien we in Oranje? De statistieken op een rijtje!

Het Feyenoord-gehalte in de selectie van Oranje op het WK was tot een minimum beperkt daar alleen Justin Bijlow geselecteerd was door Louis van Gaal. Een kleine vier maanden later hangt de vlag er anders bij: de Rotterdammers gaan aan kop in de Eredivisie en diverse Nederlandse spelers blinken uit. Welke spelers maken er kans op een plek in Oranje onder Ronald Koeman? En hoe goed presteren zij in 2023?

  • Javairô Dilrosun
  • Lutsharel Geertruida
  • Quilindschy Hartman
  • Mats Wieffer

Justin Bijlow en Quinten Timber kampen momenteel met blessureleed en zullen naar alle waarschijnlijkheid niet op tijd (100%) fit zijn voor de interlandperiode

Javairô Dilrosun

Dilrosun kwam in de zomer van 2022 over van Hertha BSC en mistte in 2023 slechts één wedstrijd voor Feyenoord wegens een lichte blessure. In competitieverband kwam de buitenspeler slechts één keer tot scoren, net zoals in de KNVB beker. Volgens de statistieken van SofaScore zit het qua passnauwkeurigheid bij Dilrosun wel goed, namelijk 85% van zijn passes komt aan. Qua succesvolle dribbels zijn de statistieken minder, aangezien slechts 49% van Dilrosun's dribbels succesvol waren. Wat in het voordeel van de geboren Amsterdammer spreekt, is het feit dat hij door Arne Slot al op verschillende posities dit seizoen is ingezet. Kortom: een multifunctionele speler.

Lutsharel Geertruida

Geertruida mistte na de jaarwisseling geen wedstrijd in het shirt van Feyenoord en werd zelfs slechts één keer voortijdig naar de kant gehaald. De rechtsback, die naar het centrum schoof bij afwezigheid van Gernot Trauner, kwam één tot scoren voor de Rotterdammers. Geertruida blinkt centraal achterin uit en dat is te zien in onder meer de passnauwkeurigheid (89%) en het percentage gewonnen duels (62%). De verdediger kan als rechtsback, centrumverdediger én verdedigende middenvelder uit de voeten.

Quilindschy Hartman

Na het vertrek van Tyrell Malacia vulde Feyenoord de leegte op met enkele zomeraanwinsten, maar uiteindelijk liep de vervanger al rond in Rotterdam in de vorm van Hartman. De linkervleugelverdediger ontwikkelt zich stormachtig en kwam slechts twee duels niet in actie in 2023 voor de Rotterdammers. Hartman was twee maal belangrijk met een assist en staat verdedigend ook zijn mannetje met balverovering en goede tackles. In dat laatste moet hij wel opletten, daar hij bij enige regelmaat wordt afgefloten.

Mats Wieffer

Wieffer was een verrassende zomeraanwinst van Feyenoord, maar bij afwezigheid van Quinten Timber stond de middenvelder op. De voormalig Excelsior-speler begon het jaar 2023 als invaller, maar veroverde snel een basisplaats. Hij was goed voor twee goals en drie assists en is hij een belangrijke schakel op het middenveld. Wieffer is belangrijk met balveroveringen en is in de passing ook van waarde. Een klein minpuntje is dat de 23-jarige middenvelder wel eens wordt teruggefloten en dit moet bekopen met een gele kaart.

Feyenoord-doelman vertrekt