Ajax beloofde degradatiekandidaat wedstrijdpremies bij zege op AZ

De datum 29 april 2007 staat bij veel Nederlandse voetballiefhebbers voor eeuwig in het geheugen: op die dag moest AZ alleen maar even bij degradatiekandidaat Excelsior winnen om kampioen te worden, maar het ging helemaal mis voor de Alkmaarders. Excelsior won met 3-2 en PSV werd kampioen. Tijdens de laatste speelronde kon ook Ajax nog kampioen worden, alleen moest AZ dan wel punten verspelen. De Amsterdammers deden er alles aan om Excelsior te motiveren, zo onthult toenmalig Excelsior-speler Kees Luijckx.

In een podcast van AZ Fanpage vertelt hij dat Ajax beloofde om de wedstrijdpremies van die laatste speelronde naar Excelsior over te maken als AZ werd verslagen: "Ik kan je zeggen dat er een vuurtje was aangewakkerd door Ajax. Andwelé Slory, onze rechtsbuiten, had dezelfde zaakwaarnemers als John Heitinga. Daar is iets ontstaan. Slory kwam de kleedkamer binnen en meldde dat wij bij winst de wedstrijdpremies van de Ajax-spelers zouden krijgen. Dat ging om 9.000 euro bruto. Stonden onze jongens wel positief tegenover. Zelf nam ik het niet serieus, ook omdat ik speler van AZ was. Ik dacht dat we nooit zouden winnen van AZ."

Excelsior deed zijn sportieve plicht en Luijckx nam één van de doelpunten voor zijn rekening, maar Ajax hield geen woord, want het geld uit Amsterdam werd nooit overgemaakt: "Niet elke speler van Ajax wist dat ze hun wedstrijdpremie moesten afstaan aan Excelsior." Uiteindelijk kwam Ajax één doelpunt tekort om kampioen te worden.

Ontknoping Eredivisie 2007