Europese Hof van Justitie zet streep door FIFA-regels rond transfers

Het Europese Hof van Justitie heeft vrijdagochtend bepaald dat sommige FIFA-regels over contracten en transfers in het voetbal niet in overeenstemming zijn met de Europese wetgeving. Deze uitspraak is gebaseerd op de zaak van de voormalige voetballer Lassana Diarra en de FIFA.

Het is nog onduidelijk wat deze uitspraak betekent voor de praktijk. Clubs en spelers kunnen nu afspraken maken over de transfermarkt zonder invloed van de FIFA. Bovendien kan het besluit nog aangevochten worden, wat leidt tot extra onzekerheid.

Op 4 oktober deed het Hof uitspraak in een zaak die grote gevolgen kan hebben voor de transfermarkt. Het gaat om de voorwaarden waaronder profvoetballers hun contract eenzijdig kunnen beëindigen, wat de transferregels zou kunnen veranderen.

De zaak van Lassana Diarra

In 2014 brak de Franse speler Lassana Diarra zijn contract met Lokomotiv Moskou vanwege problemen met zijn trainer. Hoewel zijn contract nog drie jaar doorliep, besloot hij te vertrekken. Lokomotiv eiste 20 miljoen euro aan schadevergoeding, maar de FIFA halveerde dit bedrag. Hierdoor miste Diarra een transfer naar Charleroi, omdat de club bang was voor de schadevergoeding. Diarra eiste vervolgens zes miljoen euro van de FIFA en de Belgische voetbalbond.

Als spelers in de toekomst hun contracten net als gewone werknemers kunnen opzeggen, kan dit de financiële risico's voor clubs vergroten. Investeringen in spelers worden minder zeker als ze hun contract eerder kunnen beëindigen, wat kan leiden tot lagere transfersommen en meer onzekerheid op de transfermarkt. Na het Bosman-arrest uit 1995 volgt nu door Diarra dus mogelijk een nieuwe bom onder het moderne voetbal.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers