Van Bronckhorst doet boekje open over moord na WK 2010 en schiet vol: "Lang niet over gesproken"

Exact tien jaar geleden verloor Giovanni van Bronckhorst met Oranje de WK-finale van Spanje. Een pijnlijke herinnering aan een verder prachtig toernooi. Er is echter nog een reden waarom Van Bronckhorst niet graag terugdenkt aan het WK 2010, want Gio leerde in Zuid-Afrika een ballenjongen kennen die een half jaar later werd vermoord. In gesprek met De Telegraaf doet hij zijn verhaal: "Ik heb er lang niet over gesproken."

In tranen doet hij zijn verhaal aan de krant: "Je kwam er om te presteren, maar je leerde ook een land, een cultuur en lieve mensen kennen. Zo leerde ik er een geweldige 13-jarige knul kennen die met zijn team elke dag ballenjongen was bij onze trainingen en met wie ik een mooi contact kreeg. Het is voor het eerst in tien jaar dat het me zo aangrijpt. Het is iets waar ik lang niet over heb gesproken. Hij was niet bij me weg te slaan."

Van Bronckhorst hield ook na het WK contact met het mannetje: "Na het WK hield ik contact met hem. Ik stuurde hem berichten en hij mij. Na een half jaar reageerde opeens zijn zusje in plaats van hijzelf. Ze zei: 'Sorry, hij kan niet meer met je praten. Hij is vermoord…' Op zo'n moment voel je wat voor land het nog steeds is, hoe gevaarlijk het daar is." 

Gelukkig heeft Van Bronckhorst ook mooie herinneringen aan het WK 2010. Zijn wereldgoal tegen Uruguay in de halve finale