Farioli bekritiseerd door Van Loen: 'Wat loopt hij te ouwehoeren?'

John van Loen, die na zijn spelerscarrière ook actief was als trainer, uit stevige kritiek op de nadruk die Francesco Farioli legt op data-analyse rond zijn opstellingen bij Ajax, zo klinkt het in gesprek met Voetbalflitsen.

"Goed, als hij daar gelukkig van wordt..", begint de oud-voetballer van Ajax en Feyenoord. "In Engeland doen ze ook met data, maar daar spelen ze ook gewoon drie wedstrijden in de week. Ik heb Virgil van Dijk nog niet gehoord over dat hij moe is", merkt Van Loen op, doelend op het feit dat data niet altijd leidend zou moeten zijn in het bepalen van opstellingen.

'Ajax moet altijd in de sterkste opstelling spelen'

De Utrechter pleit ervoor dat Ajax altijd in de sterkste opstelling mogelijk moet spelen, tenzij er blessures zijn. "Je kunt altijd met ze starten en ze naar de kant halen." Hij noemt de 2-1 nederlaag bij NAC-Ajax als voorbeeld. "Met alle respect naar NAC, maar het kan niet zo zijn dat je als Ajax zijnde maar één kans krijgt." 

De beslissing om de vijf beste spelers op de bank te laten zitten, omdat de data aangaf dat ze niet fit genoeg waren, schoot bij Van Loen in het verkeerde keelgat. "Dat denk ik bij mezelf: je gaat te ver als trainer. Je kunt het wel doen, maar dat moet je wel gelijkwaardige spelers hebben. En dat heeft Ajax niet. Dan kun je wisselen wat je wil, maar dan win je nooit."

Hij uit verder zijn zorgen over de manier waarop Farioli het team leidt. "Je moet zorgen dat je een team maakt van een elftal. Dat zie ik hem nog niet doen. Ik weet niet wat hij allemaal loopt te ouwehoeren. Na twee maanden zal hij wel eens moeten weten wat hij gaat trainen en hoe hij wil voetballen?", vraagt Van Loen zich tot slot hardop af. 

Van Loen streek zelf als trainer neer in China, Azerbeidzjan, Georgië en op de Nederlandse (amateur)velden. De oud-voetballer is nog druk bezig met voetbal en liet zich recent tegenover Voetbalflitsen nog uit over het transferbeleid van Ajax. Hoe kijkt Van Loen naar de mogelijke komst van Wout Weghorst?

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers