Geweldige Grieken in de Eredivisie! Deze goalgetters gingen Douvikas en Pavlidis voor!

AZ ontving FC Utrecht afgelopen weekend en tijdens de onderlinge confrontatie stonden er een recordaantal Grieken op het veld. Bij beide teams stonden er twee Grieken in de basis en in het spectaculaire duel (5-5) werden zes doelpunten gemaakt door twee spitsen uit het land dat zich tot Europees kampioen kroonde in 2004. Griekse spitsen doen het over het algemeen goed in het spitsenparadijs dat de Eredivisie heet. Voetbalflitsen heeft de meest succesvolle Griekse goalgetters op een rij gezet!

Nikolaos Machlas (165 wedstrijden - 97 goals)

De in Heraklion geboren Nikolaos Machlas streek in het seizoen 1996/97 neer bij Vitesse en dat bleek een schot in de roos. In zijn eerste seizoen scoorde hij acht keer in de Eredivisie, maar het seizoen daarna kwam hij pas echt op stoom. In 32 wedstrijden scoorde Machlas 34 keer en werd daarmee de topscorer van de Nederlandse competitie en van Europa. Na nog een goed seizoen in Arnhem had Machlas Ajax overtuigd en vertrok hij naar Amsterdam. In de drie seizoenen die hij daar speelde kwam hij telkens in de dubbele getallen, maar zo goed als bij Vitesse werd het nooit meer. De Griek wist met Ajax kampioen te worden en de beker te winnen. Hierna speelde hij nog in Spanje, Griekenland en Cyprus, waar hij zijn carrière in 2008 afsloot. 

Giannis Anastasiou (162 wedstrijden - 55 goals)

Daar waar ze in Arnhem Machlas hadden, hadden ze in Kerkrade Giannis Anastasiou. In het seizoen 2000/01 maakte hij negentien doelpunten voor Roda JC en had daarmee een belangrijk aandeel in de kwalificatie voor de toenmalige UEFA-Cup. Aangezien ze in Amsterdam met Machlas in het achterhoofd wel fijne herinneringen hadden aan Griekse spitsen, haalden zij Anastasiou op uit Kerkrade. In Amsterdam kwam de spits nooit meer echt uit de verf, ondanks dat hij wel een landstitel won. Na zijn avontuur in Amsterdam speelde Anastasiou nog voor Sparta en FC Omniworld (voorloper van Almere City) voordat hij in 2008 zijn carrière beëindigde.

Vangelis Pavlidis (117 wedstrijden - 53 goals)

Dan gaan we naar de eerste hattrick-hero van afgelopen weekend: Vangelis Pavlidis. De 24-jarige spits van AZ speelde eerst voor Willem II. De Griek kwam via het beloftenteam van Borussia Dortmund in Tilburg terecht en lijkt elk seizoen wel weer iets beter te worden. Pierre van Hooijdonk noemde hem bij Studio Voetbal al 'de beste spits van de Eredivisie op dit moment'. Pavlidis staat momenteel tweede op de topscorerslijst van de Eredivisie met negen doelpunten. Hij hoeft maar één speler boven zich te dulden en laat dat nou toevallig een landgenoot zijn.

Georgios Samaras (88 wedstrijden - 25 goals)

Via de beloftes van OFI Kreta belandde Georgios Samaras in de jeugd van SC Heerenveen. In drie seizoenen in Friesland maakte hij een stap naar de Premier League. Manchester City haalde de Griekse aanvaller voor acht en een half miljoen, maar hier wist hij nooit echt door te breken. Hij vertrok naar het Schotse Celtic en hier behaalde Samaras zijn grootste successen. Later speelde de Griek nog voor West Bromwich Albion, Al-Hilal, Real Zaragoza, Rayo Vallecano en Samsunspor. 

Andreas Charisteas (59 wedstrijden - 21 goals)

De grote held uit het Griekse voetbal mag natuurlijk niet in dit rijtje ontbreken. Het doelpuntenmoyenne van Andreas Charisteas in de Eredivisie is niet slecht, maar niet beter dan eerder genoemde Griekse spitsen. Toch is hij met recht een grote held in Griekenland. In de zomer van 2004 was hij met zijn doelpunt verantwoordelijk voor de winst van het EK voetbal. Een jaar later vertrok de spits van Werder Bremen naar Ajax. Daar scoorde hij mondjesmaat, maar was hij niet onbetwist. Later speelde hij ook nog een seizoen voor Feyenoord om vervolgens terug naar Duitsland te trekken.

Anastasios Douvikas (51 wedstrijden - 19 goals)

Hier staat de huidige topscorer van de Eredivisie. Dat is natuurlijk al knap, maar als je concurrent Bas Dost heet is deze prestatie misschien nog wel knapper. Met zijn hattrick tegen AZ vijzelde hij zijn doelpuntenaantal op naar 10 goals dit seizoen. Douvikas scoort zijn doelpunten, maar is nog altijd niet de onbetwiste nummer 9 in Utrecht. Mede door de komst van Dost wordt er minder van de Griek verwacht. Desondanks scoort hij dit seizoen het meest van iedereen. Wordt niet Dost maar Douvikas de vaste spits van de ploeg uit de Domstad? De tijd zal het leren.

Georgios Giakoumakis (30 wedstrijden - 26 goals)

Het gebeurt niet vaak: topscorer worden van de Eredivisie en toch degraderen. Het overkwam Georgios Giakoumakis. In een seizoen bij VVV-Venlo bleef de Griekse spits maar scoren. Helaas voor de Limburgers was het niet genoeg om degradatie af te wenden. Voor zo'n twee en een half miljoen vertrok hij naar Celtic, waar hij een seizoen later kampioen werd en ook weer topscorer werd. 

Konstantinos Mitroglou (13 wedstrijden - 1 goal)

We eindigen met een spits die het wat minder deed in de Eredivisie. De Griekse spits won meerdere prijzen met onder anderen Benfica en Galatasaray en werd door de Turken een jaar verhuurd aan PSV. In de Eredivisie liet Mitroglou maar weinig zien. Zijn enige Eredivisiedoelpunt viel gelijk in zijn eerste wedstrijd tegen RKC. In januari van dit jaar beeindigde hij zijn carrière en momenteel speelt hij voor Duitse amateurclub SpVgg Rheurdt-Schaephuysen.