Familie Nouri gaat door nachtmerrie: "Ik hoorde hem over 'code rood', de grond verdween onder mijn voeten"

Abdelhak Nouri zakte afgelopen zomer tijdens een oefenwedstrijd van Ajax tegen Werder Bremen in elkaar. De familie van de jonge Nouri maakte een afschuwelijke zomer door, zo vertellen ze in een openhartig interview aan De Telegraaf.

De 20-jarige middenvelder van Ajax had te kampen met hartproblemen. Inmiddels is duidelijk dat hij nooit meer zal kunnen lopen, praten, zelfstandig eten of zien. "Van jongs af aan was er altijd iemand van de familie bij de wedstrijden van Abdelhak: papa, Adberrahim, mijn oom of ik. Dit was de eerste keer dat niemand kon", zo vertelt broer Mohammed in gesprek met De Telegraaf.

Mohammed was zelf net geland in Turkije, om vakantie te houden. Hij kreeg daar telefoon van teammanager Tjerk Smeets en kreeg te horen was er aan de hand was met Abdelhak, maar wat precies was toen nog onduidelijk. Hij werd op de hoogte gehouden door Donny van de Beek: "Donny, Abdelhaks beste vriend, heeft me vanaf het veld van minuut tot minuut op de hoogte gehouden. Hij was heel emotioneel, dus ik verstond hem niet goed. Ik wist dat het goed mis was, maar toch bleef ik denken: 'Zo staat hij weer op en is alles weer goed'. Ik vroeg alleen of zijn hart klopte en of hij ademde. Die vraag werd met 'ja' beantwoord en dat stelde me gerust."

Tekst gaat verder onder de foto

"Het allermoeilijkste was dat ik zo ver weg zat. Ik voelde me machteloos en werd gek. Nathan van Kooperen, de makelaar van Abdelhak, regelde dat ik direct een vlucht naar Brussel kon pakken en dat daar een auto klaarstond. Nadat ik in Amsterdam aankwam, heb ik een paar uurtjes gerust en ben ik met de familie en Nathan naar Innsbruck vertrokken. Fulco van Kooperen was er al. De eerste berichten waren goed. Zijn hart was in orde en de eerste hersentesten waren positief.”

Op 13 juli kreeg de familie toch slecht nieuws te horen. Namelijk dat de Ajacied ernstige en blijvende hersenschade op heeft gelopen. "Omdat ik me volledig op de clubarts van Ajax focuste. Hij wilde niet in ons bijzijn bellen en liep naar de gang, maar hij merkte niet dat ik stiekem achter hem aan glipte. Ik was altijd al de drukste van het gezin, was op dat moment niet mezelf en iedereen verwerkt zo’n klap op zijn eigen manier. Ik wilde gewoon weten hoe het met Abdelhak was. Op de gang hoorde ik hem over ’code rood’ en wist ik dat het allerergste scenario waarheid was. De dokter zag me en vertelde wat Abdelhak niet meer zou kunnen. De grond verdween onder mijn voeten. Het was zo erg dat het nieuws me letterlijk verlamde."

De steun voor de familie is groot, zo ook tijdens dit prachtige eerbetoon:

De familie doorgaat, ook nu een half jaar later, nog altijd een nachtmerrie. "Juist mijn dromen zijn fijn. Dan ben ik bij Abdelhak. Als ik ontwaak, ben ik terug in de verschrikkelijke realiteit. De dagen zijn zwaar. Als ik vrolijk ben, te veel lach, dan klap ik in één keer dicht. Dan vind ik dat niet eerlijk tegenover mijn broertje. Dat is een heel raar gevoel. De meeste zorgen maakte ik me om mijn moeder, omdat Abdelhak haar alles is. Ik was echt bang dat ze dit niet zou overleven. Maar zij blijkt de sterkste van ons allemaal, houdt ons op de been. Zij geeft ons rust", zo besluit Mohammed.