Ludogorets-Ajax #ludaja: deze 5 dingen moet je weten

Op 24 augustus 2023 speelt Ajax tegen Ludogorets de kwalificatieronde voor de Europa League. Wij blikken vooruit en zetten 5 dingen op een rij die je moet weten over Ludogorets-Ajax (#ludaja).

Advertorial. Wat kost gokken jou? Speel bewust, 18+

1. Wat weten we van de club Ludogorets?

Ludogorets Razgad, zoals de club voluit heet, bestaat sinds 1945 en speelt sinds zes jaar in de hoogste divisie van Bulgarije, de efbet Liga. Dit seizoen speelde de club al vijf competitiewedstrijden. De ploeg verloor twee keer en en won drie keer. Daarnaast staat er nog een inhaalwedstrijd op het programma. De club staat momenteel op de achtste plaats in de Bulgaarse competitie. Dat hoeft niet alles te zeggen, want zoals we zullen zien kunnen de Bulgaren in Europese wedstrijden thuis verrassen.

Ludogorets wint: 3.15

2. Hoe presteert Ludogorets dit seizoen in Europa?

De Europese campagne begon dit jaar voor de Bulgaren al op 11 juli met de eerste ronde van de Champions League kwalificatie. Tegen FC Balkani werd uit met 2-0 verloren, maar thuis werd deze nederlaag weggepoetst door een 4-0 overwinning. In de tweede voorronde van de Champions League bleek NK Olimpija over twee wedstrijden te sterk. Waar thuis de 1-1 de einduitslag was verloor Ludogorets de uitwedstrijd met 2-1. Hierdoor mocht de Bulgaarse club meedoen aan het toernooi om de Europaleague.

Hoe speelt Ludogorets in de Europaleague?

Op 8 en 17 augustus speelde de Bulgaarse ploeg de derde voorronde voor de Europaleague tegen FC Astana. De uitwedstrijd werd met 2-1 verloren, maar dat maakte men thuis goed door een 5-1 overwinning te boeken. De doelpunten zie je hierna. Deze winst zorgde ervoor dat de club nu tegen Ajax mag strijden voor een plek in de groepsfase van de Europaleague.

Ook deze kwalificatieronde wordt over twee wedstrijden gespeeld. Ajax begint dus met een uitduel en op 31 augustus spelen de Amsterdammers thuis.

Beide wedstrijden beginnen om 20.00 uur (Nederlandse tijd). Als we daarna op tv weer een doelpuntenfestijn zien kan dat betekenen dat je flink meeprofiteert.

We zien dat de Bulgaren er thuis een doelpuntenfestijn van kunnen maken. Als dat vanavond ook zo is kan je de kater wegspoelen met een flink rendement.

Ludogorets scoort meer dan 1,5 keer: 2.88

3. Wat weten we van de selectie van Ludogorets?

De transfer-window is natuurlijk nog niet gesloten, maar op dit moment bestaat de selectie van Ludogorets uit liefst 30 spelers, waarvan er 23 van buiten Bulgarije komen. Onder deze 30 spelers bevinden zich 9 internationals.

De gezamenlijke marktwaarde van deze selectie wordt door het doorgaans betrouwbare transfermarkt.nl geschat op 41,25 miljoen euro. Ter vergelijk, dezelfde site schat de totale marktwaarde van de Ajax-selectie (bestaande uit 28 selectiespelers) op dit moment op 223,6 miljoen euro.

Bij de Bulgaren is de speler met de hoogste marktwaarde de Ghanees/Bulgaarse rechtsbuiten Bernard Tekpety met vijf miljoen Euro.

De speler met de hoogste marktwaarde bij Ajax is momenteel Mohammed Kudus. De marktwaarde van de Ghanese middenvelder bedraagt 40 miljoen euro en dat is volgens Wim Kieft veel te hoog.

Als Kudus Kieft de mond wil scoren kan hij dat het best doen met één of meer mooie doelpunten. Je kunt dan gerust meejuichen als je geprofiteerd hebt van de gunstige odds.

Mohamed Kudus scoort ten minste twee doelpunten: 11.0

Welke selectiespelers zijn niet beschikbaar?

Aan de zijde van Ajax ontbreken Geónimo Rulli, Francisco Conceicao, Ahmetcan Kaplan, Amourricho van Axel Dongen en Remko Pasveer, allen vanwege blessures.

Ludogorets mist linkervleugelverdediger Anton Nedyalkov, centrumspits Kwadwo Duah en linkervleugelverdediger Denny Gropper. Deze drie spelers zijn ook allemaal geblesseerd.

4. Spelen er Nederlanders bij Ludogorets?

Jazeker, bij de Bulgaren is de Nederlander Sergio Padt de eerste doelman en dat geeft de wedstrijd een pikant tintje, aangezien deze doelman bij Jong Ajax is opgeleid. Hij keepte echter nooit in de eerste selectie. Na na zijn tijd in de Ajax-jeugd keepte hij namelijk eerst voor KAA Gent en daarna voor FC Groningen om uiteindelijk in 2021 na een emotioneel afscheid transfervrij naar Ludogorets te vertrekken.

Overigens kozen eerder onder meer Jeroen Lumu, Mitchell Burgzorg en Jody Lukoki (deze voormalig Ajacied overleed vorig jaar op slechts 29-jarige leeftijd, bron: Ajax.nl) voor deze Bulgaarse club. De meest recente speler met Nederlandse roots bij deze club was Virgil Misidjan, die afgelopen zomer vertrok.

Als Segio Padt of zijn collega vanavond de nul weet te houden kan je extra trots zijn.

Ajax scoort minder dan 0,5 doelpunt: 6.0

5. Wat kun je verwachten van #ludaja?

Het is de eerste keer dat Ajax en Ludogorets het tegen elkaar opnemen. Ajax speelde in de jaren '70 wel vier keer tegen de Bulgaarse tegenstanders CSKA Sofia en Levski Sofia. Van de acht wedstrijden wonnen de Amsterdammers er zes. Van beide ploegen werd 1 maal verloren.

Hoewel we dus geen historische vergelijking hebben zou Ajax op basis van marktwaarde van de selectie deze kwalificatieronde moeten kunnen winnen. Qua aanval lijkt de linkerkant het meest veelbelovend, aangezien er door blessures nog maar één echte linksback bij de selectie van Ludogorets zit.

Ajax staat voor bij rust en wint de wedstrijd: 2.63

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers