WK-deelnemers uitgelicht: Mexico, Los Tricolores

Het WK 2022 in Qatar gaat 20 november van start. 32 landen strijden voor de felbegeerde wereldtitel en het belooft een waar spektakel te worden. Ter voorbereiding op het Wereldkampioenschap zoomen we in op alle 32 deelnemers. Een daarvan is Mexico. Het Midden-Amerikaanse land kwalificeerde zich samen met Canada, de Verenigde Staten en Costa Rica tijdens de CONCACAF WK kwalificatie. Dit is alles wat je moet weten over Mexico.

Geschiedenis van Mexico op het WK

Mexico speelde al zestien keer eerder op een WK. De eerste keer dat Mexico op een WK stond was in 1930, toen de eerste editie van het WK gehouden werd. Het verliep echter teleurstellend en Mexico verloor alle drie de wedstrijden in de groepsfase waardoor ze uitgeschakeld waren voor de rest van het toernooi. Los Tricolores zijn nog nooit verder gekomen dan de kwartfinales. De eerste keer dat Mexico de kwartfinales van een WK haalde was in 1970, toen Mexico zelf gastheer was van het WK. Zestien later slaagde het land uit Midden-Amerika er opnieuw in de kwartfinale te halen. Op het WK in 2014 was Mexico opnieuw dichtbij. Destijds was Oranje de tegenstanders. Mexico kwam op voorsprong via een afstandsschot van Giovanni dos Santos en leek Nederland uit te schakelen. Via Wesley Sneijder kwam Oranje op gelijke hoogte. In de absolute slotfase sloeg het noodlot toe voor de Mexicanen. Arjen Robben ging neer in het strafschopgebied en kreeg een penalty. Deze werd binnengeschoten door Klaas-Jan Huntelaar. Tot op de dag van vandaag klinkt 'no era penal' nog steeds wanneer Mexicanen de naam van Robben horen.

De ster van Mexico: Hirving Lozano

Hirving Lozano kent men in Nederland nog goed van zijn tijd bij PSV. Voor de Eindhovenaren speelde de Mexicaan in totaal 79 wedstrijden waarin hij 40 keer tot scoren kwam en 23 assists gaf. Deze statistieken overtuigde Napoli in 2019 van zijn kwaliteiten en sindsdien is hij van vaste waarde voor de Napolitanen. Dit seizoen is Napoli erg op dreef en staan ze ongeslagen bovenaan in de Serie A en zijn de Italianen ook eerste geëindigd in hun groep in de Champions League boven Liverpool en Ajax. Lozano heeft hier ook een aandeel in gehad, door bijvoorbeeld voor Napoli de openingstreffer tegen Ajax te scoren in de Champions League in de 4-2 overwinning. De snelle Mexicaanse buitenspeler zit al vanaf 2016 bij de nationale ploeg van Mexico en kwam in 59 wedstrijden tot zestien doelpunten. Een zeer belangrijke speler dus voor Mexico op het WK in Qatar.

Huidige bondscoach

De Argentijn Gerardo Martino is de huidige bondscoach van Mexico. De ex-trainer van onder meer FC Barcelona en de Argentijnse nationale ploeg is sinds 2019 de bondscoach bij Mexico en wist in datzelfde jaar met Mexico de Gold Cup te winnen. Sindsdien wist Martino met Mexico nog twee keer in een finale te staan, namelijk voor de Gold Cup in 2021 en Nations League van Noord-Amerika in 2021, maar beide finales werden van de Verenigde Staten verloren. Martino stond tot dusver 61 wedstrijden als bondscoach van Mexico langs de lijn, waarvan hij 40 wedstrijden won, elf wedstrijden gelijkspeelde en tien wedstrijden verloor. Mexico is onder Martino een team om rekening mee te houden.

scroll-down Meer lezen over dit
trending topic?
trending
Lees verder over‘WK-deelnemers uitgelicht’

WK-deelnemers uitgelicht: Ghana, The Black Stars

WK-deelnemers uitgelicht: Zuid-Korea, Aziatische Tijgers

WK-deelnemers uitgelicht: Portugal, Seleção das Quinas

WK-deelnemers uitgelicht: Servië, The Eagles

WK-deelnemers uitgelicht: Kameroen, de Ontembare Leeuwen

WK-deelnemers uitgelicht: Zwitserland, Rossocrociati

WK-deelnemers uitgelicht; Brazilië, de Goddelijke Kanaries

WK-deelnemers uitgelicht: Canada, The Canucks

WK-deelnemers uitgelicht: Marokko, Leeuwen van de Atlas

WK-deelnemers uitgelicht: Kroatië, Vatreni

WK-deelnemers uitgelicht: België, Rode Duivels