Vijf mogelijke opvolgers van Marc Overmars

Marc Overmars vertrekt per direct bij Ajax, zo werd zondagavond bekend. De oud-profvoetballer zou grensoverschrijdende berichten hebben verstuurd naar vrouwelijke collega’s en besloot per direct te stoppen toen hij daarmee werd geconfronteerd. Omdat Ajax nog niet met een opvolger naar buiten is gekomen, leeft de vraag: wie moet Overmars opvolgen als directeur voetbalzaken?

Overmars was sinds juli 2012 werkzaam bij Ajax. De voormalig speler van onder meer Ajax, Barcelona en Oranje leidde de club naar topdeals en nieuwe sportieve successen. Daarom is het nog maar de vraag of er wel een geschikt iemand is die hem op kan volgen. Vijf mogelijke kandidaten op een rij.

Gerry Hamstra

Gerry Hamstra werkt al sinds april 2021 bij Ajax, dit doet hij in de rol van technisch manager. In deze functie ondersteunde hij Overmars. Hamstra houdt zich voornamelijk bezig met het contracteren van jeugdspelers en de contracten verlengen van de spelers van Jong Ajax. De technisch manager heeft ook nog verdere ervaring op het technische vlak, zo werkte hij vijf jaar lang voor sc Heerenveen en meer dan zeven jaar als hoofd jeugdopleiding bij Vitesse. Ook was Hamstra werkzaam bij FC Emmen en FC Groningen in verschillende technische functies. Hij werkte nu bijna een jaar nauw samen met Overmars en heeft veel van hem kunnen leren. De ideale opvolger?

Henk Veldmate

Een functie overnemen van Overmars is voor Veldmate niet onbekend, want in 2016 deed hij dit namelijk al met de functie hoofdscout. De oud-prof van onder meer FC Groningen en sc Heerenveen heeft al genoeg ervaring in het technische deel. Zo werkte hij voor zijn komst bij Ajax van 1998 tot 2015 bij FC Groningen als technisch manager. Veldmate heeft nog een contract tot 2024 bij Ajax, nadat zijn contract in 2019 werd verlengd.

Jordi Cruijff

In 2017 had Ajax volgens nieuwsblad AS al een bod gedaan op Cruijff. De huidig technisch adviseur van FC Barcelona was toen werkzaam als sportief directeur van Maccabi Tel Aviv. Later, in 2020, stelde Mundo Deportivo zelfs dat Cruijff de beste kandidaat was om Overmars op te volgen. De oud-prof vertelde het Algemeen Dagblad jaren geleden het volgende over de geruchten: "Of ik ooit bij Ajax wil werken? Volgens mij zijn ze daar goed voorzien. Ik heb daar niet zo'n band mee als mijn vader bijvoorbeeld had. Ik voel me niet zo Nederlands als hij zich voelde." Of de negenvoudig international van Nederland en Catalonië op dit moment weg wil bij Barcelona is nog maar de vraag. Hij werkt namelijk pas sinds de zomer van 2021 voor de club uit Spanje.

Frank Arnesen

Momenteel technisch directeur van aartsvijand Feyenoord, dus misschien niet de meest voor de hand liggende kandidaat, maar Frank Arnesen heeft als speler al een verleden bij Ajax. Het contract van de Deen loopt af, maar hij kondigde afgelopen week aan bij Voetbal International in gesprek te zijn over een eventuele verlenging. Met een verleden als technisch directeur van onder meer PSV, Tottenham en Chelsea zou het van Ajax geen gekke keuze zijn om de 65-jarige te benaderen voor een contract komende zomer.

Ralf Rangnick

Misschien wel de meest ervaren naam op het hele lijstje: de Duitser Ralf Rangnick is op dit moment trainer van Manchester United. Met eerdere successen als directeur voetbalzaken bij onder meer Red Bull Salzburg en RB Leipzig heeft de voetbalprofessor niet alleen naam voor zichzelf gemaakt als trainer maar ook als directeur. De 63-jarige staat bekend als één van de eerste trainers die met ‘pressing’ in zijn team ging spelen. Rangnick ontdekte meerdere spelers in zijn carrière, dit waren onder anderen Sadio Mané, Joshua Kimmich, Erling Haaland, Manuel Neuer, David Alaba en nog veel meer. Oog voor talent dus en dat is precies wat Ajax zoekt. Logische kandidaat?

Of wat te denken van oud-PSV-directeur Marcel Brands? Genoeg om over te speculeren in elk geval.

Feyenoord-doelman vertrekt