Mandemakers Stadion; dit moet je weten over stadion van RKC Waalwijk

Voor een bedrag van zeven miljoen gulden werd een grootschalig project gerealiseerd, namelijk de bouw van het Mandemakers Stadion. Het oude Sportpark Olympia werd na 56 jaar trouwe dienst vervangen door een nieuwe thuisbasis, maar wél op dezelfde locatie.

In de eerste jaren van de 'vernieuwde' thuishaven veranderde alleen het uiterlijk en de naam, maar vanaf 1999 ging ook de naam op de schop. De club maakt er een sport van te presteren in de Nederlandse competitie, maar ook een bijdrage te leveren aan het leven van de Waalwijkers. Alles over dit stadion!

Wat moet je weten bij een bezoek aan het Mandemakers Stadion, het stadion van RKC Waalwijk?

Wat is het adres en telefoonnummer van het Mandemakers Stadion?

Het adres van het stadion is als volgt: Akkerlaan 2, 5143 ND te Naaldwijk. Niet in Waalwijk dus. De ploeg uit Noord-Brabant beschikt ook over een telefoonnummer en deze is te bereiken als je het nummer 0416-334356 opbelt. 

Hoe lang voor een wedstrijd is het stadion open?

Op wedstrijddagen van RKC Waalwijk worden de poorten door de club 1,5 uur voorafgaand aan de aftrap geopend, maar dit kan variëren. Om uiteenlopende redenen is namelijk in het verleden ook al een aantal keer besloten om de supporters 30 minuten eerder toe te laten op de tribunes.

Wanneer is het Mandemakers Stadion open als er geen wedstrijd is en kun je het dan ook bezoeken voor een tour of rondleiding?

Op werkdagen, van maandag tot en met vrijdag, is het stadion van 08:30 tot 17:00 uur geopend. De club biedt géén stadiontours aan, maar je kan wel terecht bij de fanshop op specifieke tijden. Deze zijn als volgt;

  • Maandag tussen 10:00 en 11:45 + 15:00 en 17:00
  • Dinsdag gesloten
  • Woensdag tussen 09:00 en 11:45 + 13:00 en 17:00
  • Donderdag gesloten
  • Vrijdag tussen 09:00 en 11:45 + 13:00 en 16:30
  • Zaterdag tussen 19:00 en 21:00

Hoe kun je het Mandemakers Stadion bereiken?

Het Mandemakers Stadion is op verschillende manieren te bereiken en ook vanuit verschillende steden. Zo kan je met het openbaar vervoer vanuit Tilburg en Den Bosch ook bij de thuisbasis van RKC in Waalwijk komen. De haltes Merwedeslaan en Overlaatweg zijn de dichtstbijzijnde. Er zijn enkele parkeerplekken voor supporters op de fiets en ook voor automobilisten.

Waar kun je (gratis) parkeren bij het Mandemakers Stadion?

RKC is niet de enige voetbalclub in de omgeving van het Mandemakers Stadion, want omliggend zijn er volop amateurverenigingen met grote en gratis parkeergelegenheden. Hier kan je de auto parkeren tijdens wedstrijddagen. Het bijhorende parkeerterrein met een mogelijkheid voor 215 auto's wordt tijdens wedstrijddagen gebruikt als VIP-plek en is alleen voor mensen met toegang. 

Wat is de verdeling van het Mandemakers Stadion en waar zit jij?

Bron: RKC Waalwijk

De business-seats zijn geplaatst op de hoofdtribune, waar ook de vakken AA en DD onderdeel van zijn. In de hoek van het stadion, vak KC, is speciaal plek voor jonge voetbalsupporters. Vanuit de andere hoek, vak ES, wordt de sfeer in het Mandemakers Stadion en datzelfde gebeurt vanuit vak KK door de supporters van de bezoekende ploeg.

Supporters in een rolstoel kunnen plaatsnemen op vak AA, want daar is speciaal plek voor hen gereserveerd bij iedere thuisduel.

Wat wist jij nog niet over het Mandemakers Stadion?

Wanneer is het Mandemakers Stadion gebouwd en wie ontwierp het?

In 1996 werd gestart aan de bouw van het nieuwe stadion en in datzelfde jaar vond ook direct de officiële opening plaats. Er was een totale capaciteit voor 6.000 duizend voetbalsupporters, maar niet helemaal volgens de bouwplannen. Aanvankelijk was namelijk bedacht om een gracht tussen de tribunes en het speelveld te plaatsen, maar door de toenmalige stand van het water was dat niet mogelijk. 

Welke grote verbouwingen zijn er sindsdien aan het Mandemakers Stadion geweest of staan er gepland?

Na een aantal jaren werd besloten om het stadion grondig aan te pakken. In de zomers van 2018 en 2019 werden er fikse werkzaamheden verricht aan de thuishaven van RKC Waalwijk. In de eerste fase werden de faciliteiten voor de spelers, kantoren en hoofdingang volledig gerenoveerd en het jaar daarna waren de velden en het trainingscomplex aan de beurt. In 2019 werd het kunstgrasveld vervangen voor een natuurlijke grasmat. Door het sluiten van de hoeken in het stadion steeg de capaciteit naar ruim 7.000 supporters. 

Welke activiteiten vinden er naast de wedstrijden van RKC Waalwijk nog meer in het Mandemakers Stadion plaats?

Het Mandemakers Stadion beschikt over verschillende ruimtes voor externen. De ruimtes zijn vernoemd naar Willy Naessens, die sinds de oprichting betrokken is bij de voetbalclub uit Waalwijk. Er zijn ruimtes die variëren in capaciteit van 25 tot 250 en er is zelfs een restaurant aanwezig.

​Bijzonderheden Mandemakers Stadion

Bij de bouw van het Mandemakers Stadion bood een collegaclub uit dezelfde provincie de helpende hand. NAC Breda was namelijk ook bezig met een nieuwe thuishaven en schoot te hulp met de lichtmasten. De Waalwijkers mochten deze overnemen van hun collega's uit Breda

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers