Avondje NAC terug in de Eredivisie; alles over het Rat Verlegh Stadion

Met NAC Breda in de competitie is de Nederlandse voetballiefhebber in ieder geval zeker van enkele Brabantse derby's, maar ook van mooie beelden. Een 'Avondje NAC' is namelijk een begrip in de voetballerij en structureel een lastige uitwedstrijd voor iedere ploeg.

Het Rat Verlegh Stadion vormt het decor van deze wedstrijden, die iedere thuiswedstrijd goed gevuld is. Ongeacht niveau, tegenstander of tijdstip wordt zwart-geel uit Breda gesteund door duizenden supporters vanaf de B-side of elders in het stadion.

Wat moet je weten bij een bezoek aan het Rat Verlegh Stadion, het stadion van NAC Breda?

Wat is het adres en telefoonnummer van het Rat Verlegh Stadion?

Aan de Stadionstraat 5, 4815 NC Breda, is de thuisbasis van de Bredanaren te vinden. Je kan ook bellen naar de receptie van het Rat Verlegh Stadion en deze is te bereiken op het volgende telefoonnummer: 076-5214500.

Hoe lang voor een wedstrijd is het stadion open?

Normaliter zijn de supporters van NAC Breda vanaf 1,5 uur voor het eerste fluitsignaal van ahrte welkom, maar met enige regelmaat wordt er een uitzondering gemaakt op deze regel. Als er bijvoorbeeld sprake is van een uitverkocht stadion worden de toegangspuurten twee uur voor de aftrap van het slot gehaald. 

Wanneer is het Rat Verlegh Stadion open als er geen wedstrijd is en kun je het dan ook bezoeken voor een tour of rondleiding?

Buiten de wedstrijddagen om doet NAC Breda er ook alles aan om mensen te vertellen over de Parel van het Zuiden. Dat is de bijnaam van de club. Je kan een rondleiding boeken, een bezoek brengen aan het NAC Museum, een kinderfeestje vieren én bovendien op dinsdag, woensdag en donderdag lunchen in lunchroom De Parel. De rondleidingen zijn eenvoudig te boeken via een mailtje naar specifieke mailadressen van de club. Je kan als bedrijf ook een Business Tour reserveren.

Hoe kun je het Rat Verlegh Stadion bereiken?

Het Rat Verlegh Stadion is ernstig gunstig gelegen voor supporters die afreizen met de fiets, het openbaar vervoer of de auto. Laatstgenoemde komt doordat er vanuit verschillende windrichtingen snelwegen liggen op een steenworp afstand van het stadion. Dat zorgt echter wel voor file voor en na afloop. Vanaf het centraal station in Breda gaan directe bussen naar het stadion, maar je kan ook vanuit het centrum in een bus springen om je tocht naar het stadion te vervolgen. Er zijn drie fietsenstallingen ingericht rondom het stadion. 

Waar kun je (gratis) parkeren bij het Rat Verlegh Stadion?

Op P5 kunnen zo'n 1.500 reguliere supporters gratis parkeren en datzelfde geldt voor het bedrijventerrein Steenakker. Op niet-wedstrijddagen kan je gratis parkeren op P1, deze is op wedstrijddagen niet toegankelijk voor mensen die niet in het bezit zijn van een P1-parkeerkaart. P2 is speciaal gereserveerd voor sponsoren en leden van de Business Cluc, datzelfde geldt voor P8 en P3. P4 is enkel voor mensen in het bezit van een parkeerkaart voor de desbetreffende parkeerplaats.

Wat is de verdeling van het Rat Verlegh Stadion en waar zit jij?

Bron: NAC Breda

Op de B-side neemt de fanatieke aanhang plaats, net als op vak G. Deze vakken zijn lijnrecht tegenover elkaar en worden regelmatig ingezet om een 'Avondje NAC' in gang te zetten met luid gezang en geschreeuw. Vak H is voor bezoekers en het uitvak in het Rat Verlegj Stadion staat onder de nationale voetbalsupporters bekend als 'de vissenkom'. F7 tot en met F9 is de rolstoeltribune en de vakken C1 tot en met C8 en D3 tot en met D9 zijn voor businessleden. 

Wat wist jij nog niet over het Rat Verlegh Stadion?

Wanneer is het Rat Verlegh Stadion gebouwd en wie ontwierp het?

In 1995 is men gestart aan de bouw van het stadion en op 11 augustus van 1966 werd de thuisbasis voor het eerst in gebruik genomen. Destijds werd het pand tot en met 2003 het Fujifilm-stadion genoemd. Toen werd een naamwijziging doorgevoerd en was het stadion van NAC Breda ineens het MyCom-Stadion. In 2006 werd de bijnaam van clubicoon Antoon Verlegh omgedoopt tot naam van het stadion. 

Welke grote verbouwingen zijn er sindsdien aan het Rat Verlegh Stadion geweest of staan er gepland?

Het Rat Verlegh Stadion was de opvolger van het NAC-Stadion, dat tussen 1940 en 1996 aan de Beatrixstraat in Breda gevestigd was en ingezet werd als thuisbasis van de voetbalclub. In de zomer van 2009 werden er door een verbouwing zo'n 500 plaatsen toegevoegd aan de capaciteit. Dit lukte door zitplaatsen te vervangen voor een uitgebreide staantribune achter het doel. Een jaar later werden de tribunes achter het doel doorgetrokken tot het speelveld, waardoor er ineens 1.250 plaatsen extra waren. Sindsdien kunnen er 19.000 NAC'ers plaatsnemen tijdens thuiswedstrijden.

Welke activiteiten vinden er naast de wedstrijden van NAC Breda nog meer in het Rat Verlegh Stadion plaats?

Het stadion beschikt over een aantal mooie ruimtes, die geboekt kunnen worden voor uiteenlopende (zakelijke) activiteiten. In totaal zijn er acht zalen beschikbaar voor de verhuur, waarvan in totaal drie zalen beschikken over een uitkijk op het speelveld. 

​Bijzonderheden Rat Verlegh Stadion

Er werd eenmalig een interland gespeeld in het Rat Verlegh Stadion. Het betrof een vriendschappelijke oefeninterland tussen Turkije en Ecuador. De Oranje Leeuwinnen hebben er ook al enkele EK-kwalificatieduels gespeeld. De Brabanders komen uit op het hoogste niveau van de Nederlandse voetballerij.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers