Marko Pantelic cultheld bij Ajax: Tijd om nooit te vergeten

Het was een zwoele zomeravond in Amsterdam toen Ajax de Servische aanvaller Marko Pantelic verwelkomde als hun nieuwste aanwinst. Het was 2009, en de naam Pantelic was al bekend onder voetbalfans vanwege zijn grillige speelstijl en onvoorspelbare gedrag buiten het veld. Maar voor de Ajax-supporters was hij meer dan alleen een voetballer; hij werd al snel een cultfiguur, een levende legende op de velden van de Johan Cruijff ArenA. 

Levende legende

Op de laatste dag van de transferperiode in de zomer van 2009 tekende Pantelic een contract in Amsterdam. Afkomstig van het Duitse Hertha BSC voegde de spits zich bij het elftal van Martin Jol. Onder de Haagse oefenmeester kwam Pantelic in het seizoen 2009/2010 tot 38 officiële wedstrijden in Ajax 1. Daarin was de Serviër liefst 21 keer trefzeker. Hij vormde een dodelijk duo met Luis Suarez, maar eindigde uiteindelijk met Ajax op plek twee in de Eredivisie achter landskampioen FC Twente.

Pantelic cultheld bij Ajax

Het verhaal van Pantelic, een van de top10 culthelden van Ajax, begon veel eerder, in het afgelegen Belgrado, waar hij opgroeide met een bal aan zijn voeten en dromen van glorie in zijn hart. Hij brak door bij Rode Ster Belgrado, waar zijn geniale acties en doelpunten al snel de aandacht trokken van scouts over de hele wereld. Maar het was zijn verhuizing naar Ajax die hem in de schijnwerpers plaatste en hem een plaats gaf in de harten van de fans.

Debuut Pantelic bij Ajax tegen NAC

Op zondag 13 september 2009 kwam Pantelić als invaller het veld in en debuteerde voor Ajax in de 6-0 gewonnen wedstrijd tegen NAC Breda. Op zondag 27 september 2009 maakte Pantelić zijn eerste treffer voor Ajax in de met 3-0 gewonnen wedstrijd tegen ADO Den Haag. Na één seizoen vertrok Pantelic naar Olympiakos Piraeus nadat de onderhandelingen over een nieuw contract op niets uitliepen.

Pantelic was geen doorsnee voetballer. Hij was eigenzinnig, onvoorspelbaar en soms controversieel. Maar juist dat maakte hem zo geliefd bij de Ajax-supporters. Ze wisten nooit wat ze konden verwachten als Pantelic het veld betrad, maar ze wisten dat het altijd spectaculair zou zijn. 

Maar het was niet alleen zijn voetbaltalent dat de fans aantrok. Het was zijn persoonlijkheid buiten het veld, zijn humor en charisma, die hem tot een cultheld maakten. Pantelic was berucht om zijn grappen en streken in de kleedkamer, die vaak tot hilarische situaties leidden. Hij was een meester in het opfleuren van de stemming, zelfs in de moeilijkste tijden. Maar hij was ook een teamspeler, altijd bereid om zijn medespelers te ondersteunen en aan te moedigen, ongeacht de omstandigheden. Maar het leven van Pantelic bij Ajax was niet altijd rozengeur en maneschijn.

Van (bijna) miskoop tot cultheld

Hij had zijn ups en downs, aanvankelijk leek hij zelfs een miskoop te worden.  "De wedstrijd tegen Feyenoord veranderde alles. Ik scoorde niet, als je Jol en zijn assistent Danny Blind het nu vraagt, hadden ze me na 35 minuten wel willen wisselen. Ik was toen een miskoop, was de gedachte. Ik zag dat Martin een andere speler liet warmlopen. Toen wist ik dat ik hooguit nog twintig minuten had, en dan zou mijn hoofdstuk bij Ajax voorbij zijn", stelt de spits.

"Toen zei ik tegen mezelf dat ik twintig minuten als een gek zou vechten, en wat er gebeurde, zou gebeuren. En ik gaf daarna de assist op Demy de Zeeuw voor de 1-0", vervolgt Pantelic, die daarna mocht blijven staan en uiteindelijk drie assists zou geven tijdens de 5-1 zege op de aartsrivaal. 

Geen kampioen, maar wel won Ajax de KNVB beker in 2010 na twee finaleduels met Feyenoord. 

pantelic viert de winst van de knvb beker met ajax in 2010. ajax wint in finale van feyenoord

Na zijn vertrek bij Ajax ging Pantelic nog vele jaren door met voetballen, maar nergens vond hij de liefde en de adoratie die hij in Amsterdam had gekend.

"We hadden afgesproken dat ik na dat eerste seizoen voor vier jaar kon tekenen, maar Ajax kwam daarop terug. Eerst boden ze een jaar aan, toen een jaar met een optie. Ik heb gezegd dat het niet de kleuterklas was: of ik zou vier jaar tekenen, of ik zou vertrekken."

Toch gingen beide partijen goed uit elkaar. "Ik heb nog steeds een goede naam in Amsterdam. Mijn gevoelens hoef ik denk ik niet uit te leggen. Je hebt kunnen zien wat ik voel voor Ajax."

Hier speelde Pantelic na zijn periode bij Ajax

Hij speelde daarna nog voor verschillende clubs in Europa en keerde uiteindelijk terug naar Servië, waar hij zijn carrière afsloot bij zijn geliefde Rode Ster Belgrado.

Maar hoe ver hij ook ging, Pantelic bleef altijd een Ajax-legende in hart en nieren. 

Ajax TV

Ajax TV zocht Marko Pantelić onlangs op, waar een bezoek werd gebracht aan zijn oude club, zijn favoriete kathedraal en was zijn sterke band met Ajax onderwerp van gesprek. 

Ajax-fans herinneren zich Pantelic ook van zijn eerste Klassieker in De Kuip. De Serviër kreeg vooraf één advies: provoceer de supporters niet als je een doelpunt maakt. Die boodschap was hem duidelijk niet bijgebleven, want hij vierde de openingstreffer dus op bekende wijze met de vinger op de mond dat de Feyenoord-fans hun mond moesten houden. 

Middelvinger naar Feyenoord-fans

 "Allerlei spelers renden meteen naar me toe omdat ze bang waren dat ik alsnog zou gaan provoceren, maar ik deed alleen maar een vinger voor mijn mond. Zo vierde ik veel van mijn andere doelpunten namelijk ook. Maar later zag ik pas wat Luis (Suárez, red.) allemaal deed..."

suarez steekt middelvinger op richting feyenoord-fans voor het gezicht van cultheld pantelic

Suárez stak op die dag namelijk zijn middelvinger op naar de achterban van de Rotterdamse club. Een actie waar veel om te doen was, maar Pantelic ziet er nog steeds weinig kwaad in. "Dat was zo'n grappige situatie."

Over zijn loopbaan na het voetbal. Hij bleef spraakmakend. Zo volgde Pantelic deze maffia-baas op.

Speciaal voor alle bezoekers van Voetbalflitsen is er een exclusieve promotie geregeld in samenwerking met JACKS. Bij JACKS kun je tijdelijk gebruik maken van de x100 Odds Boost op Feyenoord tegen NEC. Zet €1 in op Feyenoord scoort in beide helften tijdens de Bekerfinale tegen een eenmalige quotering van x100. Oftewel, €100 cash met een €1 inzet als Feyenoord wint! Wie wil dat nou niet?

Wat moet je doen?

In een paar simpele stappen kun je gebruik maken van deze eenmalige actie:

Stap 1: Meld je aan bij Jacks.nl

Stap 2: Doe een storting van minimaal €20 en maximaal €100.

Stap 3: Claim geen andere welkomstbonus. Dan is de Odds Boost namelijk niet meer beschikbaar.

Stap 4: Zet €1 in en als Feyenoord scoort in beide helften tijdens de Bekerfinale wordt er €100 cash aan je account toegevoegd.

Stap 5: Cash uit je winst!

REGISTREER JE HIER

Jacks.nl – Een legale en betrouwbare bookmaker Uiteraard heeft JACKS een vergunning van de Nederlandse Kansspelautoriteit en dus gaat het hier om een betrouwbare bookmaker. Anders zouden we deze actie ook niet aanbieden op Voetbalflisten. Het grote voordeel van JACKS is het snelle registratieproces en de snelle uitbetalingen. Een gokje wagen is nog nooit zo makkelijk geweest!

*Dit artikel is in samenwerking gemaakt met onlinecasinosvergelijken.nl