Analisten langs de meetlat: de prestaties van Kenneth Pérez en Mario Been in De Klassieker

Samen met Arnold Bruggink zijn Kenneth Pérez en Mario Been deze week ingeroosterd voor de zondagmiddag. Een speciale zondagmiddag. In De Klassieker staan Feyenoord en Ajax om 14:30 voor het eerst dit seizoen tegenover elkaar. Voordat we naar de analyses van de twee ESPN-kannonen gaan luisteren, eerst maar eens kijken wat zij zelf eigenlijk hebben neergezet in de door hen gespeelde Klassiekers. 

Te beginnen met Mario Been, die de wedstrijd van het jaar meerdere keren heeft mogen spelen. In totaal kwam hij acht keer in actie tijdens de tweestrijd tussen de twee Nederlandse traditieclubs. Twee van de acht wedstrijden mochten Been en zijn ploeggenoten zich na afloop winnaar noemen, in vijf van de acht gevallen dropen ze teleurgesteld af.

In zijn tweede Klassieker ooit wist de inmiddels 59-jarige analist voor het eerst tegen Ajax te scoren. Het bleek een redelijke zeldzaamheid. Een doelpunt maken in De Klassieker deed Been hierna nog één keer. Wat betreft doelpunten liep Been bij Feyenoord vrijwel constant één op twee. Dat gemiddelde kon hij in De Klassieker dus niet doorzetten.

Eerste goal Been in De Klassieker

Voor collega Kenneth Pérez was de eerste Klassieker de mooiste. In zijn eentje wist de inmiddels 48-jarige analist de Feyenoord-defensie compleet lam te leggen. Met twee doelpunten en twee assists was Pérez in 2006 onbetwist de man van de zondagmiddag. In de eerste helft bracht Pérez Klaas-Jan Huntelaar tweemaal in stelling, in de tweede helft was hij zelf twee keer trefzeker. Hoewel allebei de goals niet de titel van wonderschoon zullen hebben verdiend, kon hij na 69 minuten met een voldaan gevoel gewisseld worden. 

Pérez sloopt Feyenoord

Het was een van de drie Klassiekers die Pérez in zijn carrière speelde. In de overige twee was hij niet meer direct betrokken bij een goal, maar werd er in beide gevallen wel gewonnen. Zijn laatste Klassieker speelde Pérez bijna vijftien jaar geleden, Been moet voor een herinnering als speler 35 jaar terug in zijn geheugen. Zondagmiddag zal het voor beiden misschien wel als de dag van gisteren voelen.