Vijf talenten die in de nabije toekomst dé spits van Oranje kunnen worden

Verdedigend heeft het Nederlands elftal een luxeprobleem, maar aanvallend is de spoeling heel wat dunner. Zo overtuigden Wout Weghorst en Steven Bergwijn bepaald niet tegen Griekenland (0-1). Dit zijn vijf spitsen die daar in de nabije toekomst verandering in kunnen brengen. 

1) Emanuel Emegha, 20 jaar

Als groot talent brak de destijds 17-jarige Emegha door in het eerste van Sparta Rotterdam. Na anderhalf jaar Sparta één, vertrok de lange spits naar Royal Antwerp. In Antwerp bleef het succes uit, waardoor het huwelijk tussen de Nederlander en de Belgische topclub snel voorbij was. Sturm Graz bood perspectief en betaalde 3,24 miljoen voor de Sparta jeugdspeler. In Oostenrijk ontwikkelde hij zich wel goed, waardoor afgelopen transferperiode Ligue 1-club Strasbourg 13 miljoen aftikte aan Sturm Graz voor hun spits. In Frankrijk pakt Emegha zijn minuten mee bij de huidige nummer elf en kan hij zich als 20-jarige goed ontwikkelen in een sterke competitie.

2) Julian Rijkhoff, 18 jaar

De overstap van Rijkhoff naar Borussia Dortmund kwam twee jaar geleden onverwachts voor Ajax. Ajax wilde het 16-jarige talent vastleggen, maar de goalgetter koos voor een andere weg en tekende een contract bij de Duitse topclub Borussia Dortmund. Rijkhoff heeft zijn debuut bij Dortmund nog niet gemaakt en de lokale Ruhr Nachrichten meldde begin oktober dat de 18-jarige daar niet blij mee eens en deze winter overweegt te vertrekken uit Dortmund. Vorig seizoen speelde de spits 23 wedstrijden voor de Onder 19 van Dortmund. Daarin maakte hij 21 goals en 5 assists. Ajax-watcher Mike Verweij ziet veel potentie in Rijkhoff: "Zijn potentie is gigantisch, half Europa zit achter hem aan”, zei hij in De Telegraaf.

3) Brian Brobbey, 21 jaar

Brobbey maakte maandagavond zijn debuut in de met 0-1 gewonnen wedstrijd tegen Griekenland. Bij Ajax is de spits er dit seizoen niet in geslaagd om echt uit te blinken. Hij laat zich daarentegen wel gelden met zijn ijzersterke fysiek en fitheid. Veel kansen creëert Ajax niet, waardoor je hem zijn matige statistieken (3 goals uit 10 duels) ook niet volledig kunt aanrekenen. Door de matige bezetting voorin bij Oranje, maakt Brobbey een goede kans om in de toekomst uit te groeien tot basisspeler bij het Nederlands elftal, zo ziet ook voormalige-prof Wim Kieft: "Brian Brobbey zou op termijn de nieuwe spits kunnen worden van Oranje”, vertelde hij bij Veronica Offside.

4) Joshua Zirkzee, 22 jaar

Zirkzee is pas 22 jaar en brak vier seizoenen geleden door als groot talent bij Bayern München. In zijn eerste twee invalbeurten maakte hij twee keer het winnende doelpunt. Na omzwervingen bij Parma en Anderlecht, waar hij niet echt een onbetwiste indruk achterliet, speelt hij nu al twee seizoenen voor Bologna in de Serie A. In Italië heeft de 22-jarige een basisplek en maakte hij een belangrijk doelpunt in de laatste wedstrijd tegen Inter (2-2). Voetbal International-journalist Süleyman Öztürk vindt Zirkzee zelfs beter dan Brobbey:  “In zijn tweede jaar bij Bologna staat hij op het punt van ontploffen. Joshua Zirkzee is namelijk een paar klassen beter dan Brian Brobbey. Dat zie je wanneer je de tijd neemt hem écht te bekijken.”

5) Jason van Duiven, 18 jaar

In de Onder 14 maakte Van Duiven samen met zijn broertje Robin van Duiven de overstap van FC Twente naar PSV. Vervolgens kroonde Van Duiven zich tot topscorer in de onder vijftien en onder zeventien van de Eindhovenaren. De achttienjarige ontwikkelt zich op dit moment in de luwte van de Keuken Kampioen Divisie. In de eerste zeven wedstrijden heeft het toptalent er alweer vier in liggen. Er wordt een grote toekomst voorspeld voor de aanvalsleider en PSV ziet in hem de ideale vervanger van Luuk de Jong. Mike Snoei, trainer van Telstar, ziet veel potentie in Van Duiven: “We hadden een prima voorstopper staan van 1,93 meter, Özgür Aktas, en Van Duiven sprong boven hem uit. Hij werd een kwartier voor tijd met een chagrijnig gezicht door Jong PSV-trainer Adil Ramzi gewisseld en maakte een opmerking als: 'Ik kan nog de winnende treffer maken en dan word ik gewisseld…’ Hij is echt een winnaar met hele een brutale kop, dat wordt er één.”

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers