'Feyenoord en PSV voor het eerst allebei populairder dan Ajax'

Ajax is niet langer de populairste sportclub van Nederland. Volgens het Sportsector Merkenonderzoek van het Hendrik Beerda Brand Consultancy zijn zowel Feyenoord als PSV over de Amsterdammers heengegaan. Ook staan er een aantal opvallende clubs in de top tien.

"De langdurige heisa bij Ajax doet het imago geen goed", stelt merkadviseur Hendrik Beerda op hun website. "De gemiddelde Nederlander roemt de club nog steeds om het beste, creatiefste spel in het mooiste stadion van het land, maar qua sympathie bungelt Ajax onderaan de lijstjes. Dat komt mede door de mensen die er werken en de sfeer tijdens de wedstrijden."

Feyenoord was volgens het onderzoek, dat vanaf 2010 gehouden wordt, in 2012 en 2016 ook al de populairste club van Nederland, maar PSV stond nog nooit boven de Amsterdammers in deze lijst. Na de traditionele top drie komen achtereenvolgens FC Utrecht, Sparta, AZ, FC Twente, Willem II, Vitesse en opvallenderwijs FC Groningen. De eerste niet-voetbalclub in het rijtje is hockeyclub Bloemendaal. Zij staan op plek 29. Daarmee is voetbal nog altijd met afstand de populairste sport van Nederland.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers