Uitspraak Europese Hof heeft mogelijk drastische gevolgen voor Nederland

Het hoogste gerechtshof van de Europese Unie oordeelde donderdag tegen de FIFA en de UEFA. De UEFA wil graag het monopolie hebben op het organiseren van Europese toernooien, maar dat gaat tegen de Europese regels in, waardoor de weg vrij lijkt voor de Super League. 

Twaalf toonaangevende clubs uit Europa: Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Tottenham Hotspur, Atlético Madrid, Barcelona, Real Madrid, AC Milan, Internazionale en Juventus, wilden in april 2021 de zogeheten Super League vormen. De UEFA zag zijn macht verdwijnen en deed er alles aan om het te voorkomen. 

De organisatie van de Super League kwam daarop met een rechtszaak, waarbij ze in het gelijk werden gesteld. In een langverwachte uitspraak van het Europese Hof van Justitie werd vastgesteld dat de UEFA en de FIFA regels hadden met betrekking tot de oprichting van nieuwe competities die niet objectief waren. Deze regels zijn door de rechtbank onwettig verklaard. De UEFA zou namelijk misbruik hebben gemaakt van een dominante positie.

Gevolgen Nederlandse clubs

De Super League zal grote gevolgen hebben voor de voetbalwereld. Vooral de verschillen tussen de landelijke competities zullen enorm worden en clubs die wel standaard in de Super League zitten, zullen een grote voorsprong hebben in hun eigen competitie. Alle achttien Eredivisieclubs verenigden zich asamen tegen de Super League. Jan de Jong, bestuurder van de Eredivisie CV, vertelde waarom de Super League nadelig is voor de Nederlandse competitie: "Het belangrijkste bezwaar is dat sportieve prestaties in de nationale competitie niet van invloed lijken te zijn op het kunnen meedoen. Dit holt het belang van de nationale competities uit, maar vooral tornt het aan de basisprincipes van sport. Presteren moet beloond worden doen aan deze nieuwe Europese competitie".

De Spaanse krant Muno Depotivo weet te melden dat PSV en Feyenoord voor de Super League zijn:

UEFA Champions League verdwijnt?

De clubs hoeven geen sancties meer te vrezen en zijn vrij om over hun eigen toekomst te beslissen. De nieuwe topcompetitie die doordeweeks gespeeld zal worden, zal natuurlijk gevolgen hebben voor de toernooien van de UEFA. Zo zullen de clubs, die deelnemen aan de Super League, niet meer deelnemen aan de Europese toernooien van de UEFA. Daardoor zal langzamerhand de UEFA geen macht meer hebben en verdwijnt de organisatie uit het zicht. Real-voorzitter Florentino Pérez sprak van een grote dag: "Europees voetbal is weer in handen van clubs, spelers en fans en daarbij verdwijnt het monopolie." Ook FC Barcelona-president Joan Laporta is blij met het besluit: “Het maakt de weg vrij voor een nieuwe voetbalcompetitie op topniveau in Europa. Het competitiesysteem moet de problemen aanpakken zoals een overvolle wedstrijdkalender, het buitensporige aantal wedstrijden..."

Hoe werkt de Super League?

De Super League zal niet alleen bestaan uit de twaalf elite clubs van Europa, maar er zullen 64 teams aan deelnemen verdeeld over de zogeheten Star, Gold en Blue League. In de Star en Gold League zitten allebei zestien clubs en in de Blue League 32. De Star en Gold League gaat onderverdeeld worden in twee groepen van acht en de Blue League in vier groepen van acht. Elk team speelt veertien wedstrijden: zeven keer thuis en zeven keer uit. En er zal gespeeld worden tussen september en april. De wedstrijden zullen overigens gratis te zien zijn:

Uiteindelijk zullen de top vier van elke groep in de Star en Gold League en de top twee in elke groep van de Blue League doorstromen naar de kwarfinales. De kwartfinales en halve finales worden gespeeld met heen en terug wedstrijden. De finale zal plaatsvinden op neutraal terrein.

Aan het eind komt er net zoals in de Champions, Europa en Conference League een winnaar uit van elke League. De finalisten van de Blue League en de Gold League zullen promoveren naar het hogere toernooi. Daarentegen dwalen de twee slechtste teams van de Star League en Gold League weer af. In de Blue League verdwijnen 20 teams van de 32 en die plaatsen worden ingenomen op basis van de prestaties in de nationale competities.  

Doodsteek wereldwijde topsporten?

A22 Sports Management is het bedrijf achter de Super League en spreekt over een vrije voetbalwereld. Het zou zomaar kunnen dat het idee van een Super League over gaat waaien naar andere sporten. In het wielrennen ging het ook al eerder over een Super League. Een aantal topteams, waaronder Jumbo-Visma en Ineos, waren in gesprek om een nieuwe wielercompetitie op te richten. Deze Super League zou ervoor moeten zorgen dat naast de organisatoren ook de ploegen gaan verdienen aan wielerwedstrijden. Maar mogelijk komen daar pas concrete plannen voor na 2030 door verkochte tv-rechten die dan pas verlopen. 

In de Formule 1 heeft een idee van een Super League ook al eerder rond gezweefd. Stefano Domenicali, CEO van de F1, is van mening dat de voetbalwereld kan leren van de Formule 1: “In de Formule 1 hebben we al twee keer een situatie gehad waarin het risico bestond dat teams zich zouden afscheiden. Toen wilde men meer inkomsten krijgen. Op dat moment zijn we begonnen met een tegenovergestelde benadering: de kosten beperken. Dat is denk ik het eerste probleem dat de voetbalwereld snel moet aanpakken.”