AZ tegen Spaanse clubs: extra beladen historie door Alkmaars Ontzet

AZ speelde dertien keer eerder tegen een Spaans team in Europees verband. Voetbalflitsen zet de geschiedenis voor je op een rijtje.

AZ tegen Spaanse clubs in de jaren 70

In het seizoen 1977/78 nemen de Alkmaarders het op in een tweeluik tegen FC Barcelona. Het is in de ronde 32 van de UEFA Cup. In zowel de thuis- als uitwedstrijd eindigt de wedstrijd in een gelijkspel. 

AZ tegen Spaanse clubs in de jaren 00

In het seizoen 2004/05 treft AZ in de UEFA Cup Villareal. In de kwartfinale van dat toernooi weten de Alkmaarders de Spanjaarden te verslaan. Thuis spelen ze 1-1 gelijk en uit winnen ze 1-2. In de halve finale is uiteindelijk Sporting Lissabon te sterk. 

(Tekst gaat verder onder de video)

Het seizoen erna treft AZ weer een Spaanse tegenstander. Dit keer is het Real Betis uit Sevilla. In de laatste 32 is deze Spaanse tegenstander helaas wel te sterk. Uit eindigt het in 0-2 en thuis spelen ze 2-0. Dat betekent verlenging in Alkmaar. Betis weet nog een doelpunt te maken waardoor zij doorgaan. 

(Tekst gaat verder onder de video)

Weer een jaar later is die andere ploeg uit Sevilla aan de beurt. Namelijk: Sevilla FC. In de uitwedstrijd wordt er met 1-2 gewonnen. Een thuiswedstrijd is er niet. Het gaat om een wedstrijd in de groepsfase. AZ schopt het tot de kwartfinale. 

AZ tegen Spaanse clubs in 2010-2020

In het seizoen 2011/12 wist AZ de kwartfinale te halen van de Europa League. Helaas voor de Alkmaarders was Valencia te sterk. Thuis werd er nog met 2-1 gewonnen, maar in de terugwedstrijd werd er met 4-0 verloren, waardoor het toernooi erop zat voor AZ.

Een paar jaar later in het seizoen 2015/16 zit AZ in de groepsfase bij Athletic Bilbao in de poule. Thuis weten ze nog met 2-1 van de Basken te winnen. Uit werd het een 2-2-gelijkspel. Toch was het niet genoeg om door te gaan in de groep. 

(Tekst gaat verder onder de video)

AZ tegen Spaanse clubs in 2020-heden

In het seizoen 2020/21 speelt AZ opnieuw tegen Real Sociedad in de Europa League. Thuis spelen ze 0-0 en uit wordt er met 1-0 verloren. De Alkmaarders gingen ook niet door dat seizoen. 

(Tekst gaat verder onder de video)

Lees hier hoe Portugese clubs het tegen Nederlandse clubs doen.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers