Moet Ajax de selectie in tact houden voor komend seizoen?

De Eredivisie telt nog maar zes speelrondes en dus zit het seizoen er bijna op. Dit betekent dat vele clubs al met een schuin oog naar de transferperiode en het aankomende seizoen kijken. Zo ook bij Ajax. De Amsterdammers willen na de zomer revanche nemen op een matig jaar en gaan dat misschien wel (noodgedwongen) doen met veel van dezelfde namen.

Dit seizoen verliep teleurstellend voor de Amsterdamse club. In de zomer werden spelers als Antony, Lisandro Martinez, Andre Onana en Ryan Gravenberch uitgezwaaid. Daar kwamen namen als Steven Bergwijn, Brian Brobbey, Owen Wijndal en Calvin Bassey voor terug. Ondanks de flinke investeringen in de selectie verliep het seizoen niet zoals gehoopt. Ajax staat momenteel acht punten achter op koploper Feyenoord en dit gat lijkt te groot om nog kampioen te gaan worden. Daarnaast zijn de Amsterdammers uitgeschakeld in Europa. Wel staat de ploeg van John Heitinga in de finale van de KNVB Beker tegenover PSV.

De blik kan dus al redelijk richting volgend seizoen. Daarvoor zijn nog de nodige vraagtekens. Ajax stelde onlangs de Duitser Sven Mislintat aan als directeur voetbalzaken en hij kan gelijk aan de bak. Zo zijn er een aantal spelers met aflopende contracten en moet hij gaan kijken of en waar hij de selectie wil gaan versterken. De vraag wie er dan voor de groep zal staan is nog altijd onbeantwoord.

Aflopende contracten

Maarten Stekelenburg, Remko Pasveer en Florian Grillitsch beschikken over een aflopend contract in de hoofdstad. Van Pasveer is bekend dat hij in gesprek is met de club over een contractverlenging, maar de situatie rondom de andere twee spelers is nog onduidelijk. De Oostenrijkse middenvelder zou een optie in zijn contract hebben staan waardoor hij nog twee jaar langer in Amsterdam blijft. Hij speelde dit seizoen echter amper en zou aardig verdienen, dus het is maar de vraag of Ajax met hem door wil. 

Tekst gaat verder onder de video.

Zeker gezien de investeringen afgelopen zomer en de onduidelijkheid of er volgend seizoen Champions League-voetbal gespeeld zal worden in de ArenA, gaan de Ajacieden wellicht een stapje terug doen qua transfergeweld. Dit is misschien ook helemaal niet nodig. Zo haalde Ajax in de winter in Geronimo Rulli nog een nieuwe keeper en werd afgelopen zomer de gehele linkerkant vervangen. Ook werden jongelingen als Bassey, Brobbey, Ahmetcan Kaplan en Francisco Conceição vastgelegd. Met het oog op de toekomst kunnen dit prima investeringen blijken te zijn.

Jeugd

Daarnaast breken er weer de nodige jeugdspelers door. John Heitinga geeft Youri Baas de laatste wedstrijden de voorkeur boven Wijndal op linksback en de trainer liet tegen Fortuna Sittard (4-0) jongelingen als Jorrel Hato, Silvano Vos, Youri Regeer en Mika Godts invallen. 

Tekst gaat verder onder de video.

Misschien kan Mislintat zich daarom wel focussen op de contracten die in 2024 aflopen, zoals die van Dusan Tadic en Davy Klaassen. Verder kan hij zich richten op het behouden van Jurriën Timber, Edson Alvarez en Mohammed Kudus aankomende zomer, aangezien deze spelers goed in de markt liggen bij de Europese topclubs. 

Lorenzo Lucca gaat de club in ieder geval verlaten. Hij werd voor een seizoen gehuurd van Pisa. Huurlingen zoals Kik Pieri, Mohamed Daramy en Naci Ünüvar keren juist terug in Amsterdam. Wellicht zit er dus een rustige transferzomer aan te komen voor Ajax en weten de 'mislukte' aankopen van afgelopen zomer zich te revancheren in het nieuwe seizoen.

Ook interessant