Wie kan Ajax treffen in de play-offs van de Europa League?

Ajax heeft het Eredivisie-seizoen 2022/2023 als nummer drie afgesloten en kan zich daardoor opmaken voor de voorrondes van de Europa League. Wat staat de Amsterdammers te wachten?

Een overzicht van de mogelijke tegenstanders van Ajax. Ajax kon zich met enig fortuin nog direct plaatsen voor de Europa League. Daarvoor had het de hulp nodig van AS Roma, dat in de Serie A vijfde of zesde moest eindigen én de Europa League winnen. De Romeinen sloten het seizoen weliswaar af als nummer zes, maar slaagden er niet in om de Europa League binnen te slepen. In de finale in Hongarije won ‘Europa League-koning’ Sevilla met 4-5 na strafschoppen.

Daardoor stroomt Ajax in de play-offs van de Europa League in. Als de Amsterdammers die
kwalificatieronde overleven, is plaatsing voor het hoofdtoernooi een feit. Mocht Ajax in de laatste horde op weg naar de Europa League ten onder gaan, moet het genoegen nemen met Conference League-voetbal.

Potindeling

Hoe zien de play-offs van de Europa League er precies uit? Bij de loting van die ronde maakt de UEFA gebruik van vier potten. Ajax zit in de zogeheten Priority 1-groep, oftewel Pot 1. In die groep zitten naast Ajax ook LASK Linz (Oostenrijk), FK Čukarički (Servië), Aberdeen (Schotland), Zorya Luhansk (Oekraïne) en Union Saint-Gilloise (België). Deze ploegen kan Ajax dus niet treffen.

Mogelijke tegenstanders Ajax

Drie ploegen uit Pot 1 stuiten op een club uit de Priority 4-groep. De drie clubs uit de vierde pot zijn FC Lugano uit Zwitserland en twee niet-kampioenen van de derde voorronde van de Europa League. Slavia Praag (Tsjechië) en Olympiakos (Griekenland) zijn al geplaatst voor die kwalificatieronde, die aangevuld wordt met twee verliezers uit de tweede voorronde van de Champions League. In die ronde zijn KRC Genk (België) Servette FC (Zwitserland), Panathinaikos (Griekenland) en FC Dnipro (Oekraïne) actief. Al deze clubs behoren momenteel nog tot de mogelijke tegenstanders van Ajax. Slavia Praag (Tsjechië) en Olympiakos (Griekenland) worden door de aanbieders van sportweddenschappen, die ook wedden op voetbal mogelijk maken, beschouwd als de favorieten om zich bij FC Lugano te voegen.

Loting play-offs

De loting voor de play-offs van de Europa League vindt pas op maandag 7 augustus plaats. De heenwedstrijd staat gepland op donderdag 24 augustus, de return is een week later. Een dag na de terugwedstrijd, vrijdag 1 september, vindt de loting voor de groepsfase plaats. De 32 deelnemers worden verdeeld over vier potten. Als Ajax de play-offs overleeft, komt het vanwege het hoge UEFA-coëfficiënt in Pot 1 terecht. Zodoende ontlopen de Amsterdammers in de groepsfase in ieder geval Liverpool, AS Roma, Villarreal, Bayer 04 Leverkusen en Atalanta Bergamo.

Historie Ajax in play-offronde

De laatste keer dat Ajax uitkwam in de play-offs van de Europa League was in het seizoen 2017/2018. Nadat de ploeg van Marcel Keizer eerder door OGC Nice was uitgeschakeld in de derde voorronde van de Champions League, wachtte in de laatste horde op weg naar de Europa League een weerzien met het Noorse Rosenborg. De Amsterdammers, die in de voorbereiding op het nieuwe seizoen te maken kregen met het drama rond Abdelhak ‘Appie’ Nouri, verloren de heenwedstrijd in de Johan Cruijff Arena met 0-1. In de return in Noorwegen stond Ajax vlak voor tijd op een 1-2 voorsprong en dus plaatsing voor de groepsfase van de Europa League, maar in de slotfase ging het toch nog mis: 3-2 door twee goals van Samuel Adegbenro.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers