Van potindeling tot prijzengeld: alles wat je moet weten over de EK-loting

In het Elbphilharmonie in Hamburg vindt zaterdag om 18.00 uur de loting voor het EK van 2024 in Duitsland plaats. Voetbalflitsen zet de belangrijkste informatie voor je op een rijtje.

Loting

Hoe gaat de loting precies in zijn werk? Na een vijftig minuten durende ceremonie, met onder meer speeches en gelikte filmpjes, is het tijd voor het moment suprême. De loting start bij Pot 1. Gastland Duitsland is al zeker van een plek in Groep A. Daarom wordt eerst geloot welk land in Groep B terechtkomt. Vervolgens wordt een nummer - B1, B2, B3 of B4 - getrokken om de plek van dat land in het speelschema te bepalen. Dat riedeltje wordt vervolgens ook bij Pot 2, Pot 3 en Pot 4 toegepast.

Potindeling

De 24 deelnemende landen zijn verdeeld over vier Potten. Oranje zit in Pot 3 en ontloopt daardoor Schotland, Slovenië, Slowakije, Tsjechië en Kroatië in de groepsfase. In Pot 1 zitten Europese zwaargewichten als Frankrijk en Spanje.

Pot 1: Duitsland, Portugal, Frankrijk, Spanje, België en Engeland

Pot 2: Hongarije, Denemarken, Albanië, Oostenrijk, Turkije en Roemenië

Pot 3: Schotland, Slovenië, Slowakije, Tsjechië, Nederland en Kroatië

Pot 4: Servië, Italië, Zwitserland en de drie winnaars van de play-offs

Waar kan ik de loting zien?

De loting is live te volgen via NPO 1, NOS.nl en de website van de UEFA.

Prijzengeld

De UEFA heeft eerder op de dag het prijzengeld bekendgemaakt. De Europese voetbalbond stelt in totaal 331 miljoen euro beschikbaar voor het Euro 2024. Elke deelnemer ontvangt sowieso 9,25 miljoen euro. Een overwinning levert 1 miljoen euro op, terwijl een gelijkspel goed is voor 500.000 euro.

Mocht het Nederlands elftal de groepsfase overleven, dan kan de KNVB een bonus van 1,5 miljoen euro tegemoet zien. Voor het bereiken van de kwartfinale staat een bedrag van 2,5 miljoen euro, voor de halve finale 4 miljoen euro. De EK-winnaar kan ook nog eens 8 miljoen euro bijschrijven, terwijl de verliezend finalist 5 miljoen euro mag opstrijken.

Speelsteden

De wedstrijden worden in tien speelsteden gespeeld: Berlijn, München, Düsseldorf, Stuttgart, Keulen, Hamburg, Leipzig, Dortmund, Gelsenkirchen en Frankfurt. De openingswedstrijd is op vrijdag 14 juni in de Allianz Arena in München. Exact een maand later, op zondag 14 juli, staat in het Olympiastadion in Berlijn de finale op het programma.