'Start van Europees avontuur Ajax in handen van Mourinho's AS Roma'

De start van het Europese avontuur van Ajax in het komende seizoen kan, ondanks de derde plek in de Eredivisie, alsnog een nieuwe wending krijgen. Mocht AS Roma de Europa League weten te winnen én als zesde eindigen in de Serie A, krijgen de Amsterdammers een cadeautje van de ploeg van Mourinho. 

Afhankelijk van AS Roma

Allereerst moet AS Roma de finale van de Europa League weten te winnen. Mochten de Romeinen winnen, moeten ze vervolgens ook nog zesde zien te worden in de Serie A. De ploeg staat momenteel op de zesde plaats, met één punt voorsprong op Juventus. Er is nog één wedstrijd te spelen in Italië. Mocht AS Roma dit beiden behalen, heeft het zowel een directe ticket voor de Champions League als voor de Europa League. Het beste ticket (Champions League) mag de ploeg uiteraard houden, maar het tweede ticket (Europa League) wordt verdeeld.

Verdeling tickets

De UEFA heeft rekening gehouden met dit scenario. Hieronder zijn de richtlijnen te lezen:

‘A vacancy created in the group stage is filled by the domestic cup winner of the association ranked 7th in the access list (or the club replacing it, if it qualifies for the UEFA Champions League via its domestic championship) and the main path is re-balanced accordingly, with priority given to the cup winners in the UEFA Europa League and the UEFA Europa Conference League main path (or the club replacing it if it qualifies for the UEFA Champions League)’, zo valt te lezen in de officiële regels.

Kort samengevat: als er een plek vrijkomt in de groepsfase van de Europa League, schuift die plek door naar de Europese tickethouder uit de zevende voetbalbond op de UEFA Coëfficiëntlijst. In Nederland is dit de winnaar van de KNVB Beker.

De zevende competitie is in dit geval de Eredivisie en de bekerwinnaar PSV. Omdat de Eindhovenaren echter ook als tweede zijn geëindigd, schuift het Europese startbewijs door naar nummer drie Ajax. Dat betekent dat wanneer AS Roma de Europa League wint én het minimaal als zesde in de Serie A eindigt , Ajax zich direct plaatst voor de groepsfase van de Europa League van volgend seizoen. Gebeurt dit niet, dan zal Ajax op 24 en 31 augustus aantreden in de play-offs van Europa’s tweede bekertoernooi.