Weghorst: "Dorpsgek en de Willem Engel van het betaalde voetbal"

Bij Vandaag Inside werd er fel gediscussieerd over de prestaties van Wout Weghorst bij Ajax. De spits, die niet voor iedereen de gedroomde aanvaller is, krijgt uiteenlopende reacties. Johan Derksen en Valentijn Driessen zien de meerwaarde van Weghorst als een ideale pinchhitter, maar Chris Woerts haalt hard uit naar de spits met enkele opvallende uitspraken.

Johan Derksen stak van wal over de rol van Weghorst: "Het is een ideale pinchhitter. En dat is ideaal als trainer als je het niet meer weet. Dan gooi je er brute kracht in en dan zit het wel eens mee."

Het is volgens Derksen een plan B waarmee Ajax zichzelf in de laatste minuten van een wedstrijd wat meer tijd kan geven om een doorbraak te forceren, zoals bij Ajax-FC Groningen.

Valentijn Driessen voegde toe dat Weghorst alles geeft om op het veld te staan, ook als de statistieken daartegen spreken. “Eén groot voordeel, hij heeft er alles aan gedaan om die wedstrijd te spelen, net als Henderson. En al die dataspecialisten zeiden dat hij niet moest spelen. Zij kennen hun lichaam en wilden invallen."

Wat maakt Weghorst een unieke spits bij Ajax?

Weghorst brengt meer dan alleen brute kracht. Hij voegt een extra dimensie toe aan het aanvalsspel van Ajax, waarbij hij kan dienen als sleutelfiguur om lange ballen aan te nemen en teamgenoten erbij te betrekken. Zijn fysieke stijl is niet het prototype Ajax-spel, maar het biedt wel variatie. Dat maakt hem een lastige tegenstander, omdat verdedigers van de Eredivisie niet vaak met dit type aanvaller geconfronteerd worden.

Tegelijkertijd geeft Weghorst de mogelijkheid om snel de dynamiek te veranderen, iets waar Ajax dit seizoen naarstig naar zoekt. Zijn mentaliteit om door te zetten, zelfs tegen het advies van de dataspecialisten in, onderstreept hoe graag hij zich wil bewijzen en zijn stempel wil drukken. Zijn inzet en bereidheid om zichzelf voorbij te gaan, worden door Driessen toegejuicht als eigenschappen die het verschil kunnen maken op moeilijke momenten.

Chris Woerts: "Weghorst is de Willem Engel van het Betaalde Voetbal!"

Toch is niet iedereen zo positief over Wout Weghorst. Chris Woerts ging er keihard in tijdens de uitzending en noemde Weghorst “de dorpsgek” van Ajax. "Ze hebben toch een dorpsgek binnengehaald met die Weghorst. Het is de Willem Engel van het betaalde voetbal! Knettergek! Hij heeft ook hele rare theorieën. Holistische scholen wil die gaan oprichten. Kinderen van groep 1 zitten bij kinderen van groep 8 in de klas en die moeten gaan coachen. Nee, knettergek." 

Video, Vandaag Inside: Chris Woerts over Wout Weghorst

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers