Het moderne Yanmar Stadion; alles over thuishaven van Almere City

De nieuwkomer in het betaalde voetbal in Nederland is Almere City FC. Als FC Omniworld debuteerde de club in het profvoetbal en dat werd binnen vier jaar behaald. De oorsprong ligt echter al tientallen jaren terug, tijd voor een terugblik!

In de jaren 90 ontwikkelde de gemeente Almere een sportief plan om in te spelen op de groei van de stad en het bijkomende sportieve belang. Zodoende ontstond er een omnisportvereniging, vandaar de eerste naam van de club. Na seizoen 2009-2010 veranderde deze naam naar Almere City, de naam waarmee het debuut in de Eredivisie gemaakt werd. 

Wat moet je weten bij een bezoek aan het Yanmar Stadion, het stadion van Almere City?

Wat is het adres en telefoonnummer van het Yanmar Stadion?

Aan de competitieweg 20, 1318 EA Almere, bevindt zich het Yanmar Stadion als onderdeel van het Fanny Blankers-Koen-sportpark. Het telefoonnummer van de thuishaven van de voetbalclub is als volgt: 036-5486888.

Hoe lang voor een wedstrijd is het stadion open?

Anderhalf uur voor aanvang van een competitie- of bekerduel mogen de supporters van Almere City het stadion betreden. Er is in totaal plek voor 4.500 liefhebbers.

Wanneer is het Yanmar Stadion open als er geen wedstrijd is en kun je het dan ook bezoeken voor een tour of rondleiding?

In het Yanmar Stadion bevindt zich een modern krachthonk en verschillende break-outrooms met uitzicht op het speelveld, die door externe partijen gehuurd kunnen en mogen worden buiten de wedstrijddagen van Almere City om. Er is géén mogelijkheid om een museum te bezoeken of een rondleiding te boeken. Er is wél een fanshop.

Hoe kun je het het Yanmar Stadion bereiken?

Per fiets, auto en openbaar vervoer is de thuisbasis van Almere City te bereiken. Er is een parkeerterrein rondom het stadion, dat een beperkt aantal parkeerplaatsen biedt voor de wedstrijdbezoekers. Het is ook mogelijk om je fiets te parkeren rondom het Yanmar Stadion en via buslijnen 216, 330 en metrolijn M2 kan je in de buurt van het stadion afgezet worden. 

Waar kun je (gratis) parkeren bij het Yanmar Stadion?

Het is mogelijk om gratis te parkeren rondom het stadion, maar er geldt geen voorrang voor wedstrijdbezoekers. In 2021 besloot de club een parkeerkaart in de verkoop te doen en dat betekent dat je voor een bedrag van 50 euro per jaar de eigenaar wordt van een parkeerplaats op P3. Er zijn er in totaal 125. Je bent in dat geval zeker van een parkeerplek. 

Wat is de verdeling van het Yanmar Stadion en waar zit jij?

Bron: Almere City

Het businessterras bevindt zich achter het doel van het stadion. Aan de overzijde van deze korte zijde bevindt zich het bezoekersvak en daarnaast zitten de fanatiekelingen van Almere City. De vakken E1 tot en met E3, G1 tot en met G3 en vak F vormen de hoofdtribune en worden uit de wind en regen geplaatst, waarbij ook meer beenruimte is. Tussen vak A1 en A2 bevindt zich de perstribune.

Wat wist jij nog niet over het Yanmar Stadion?

Wanneer is het Yanmar Stadion gebouwd en wie ontwierp het?

Tim Versteegh was de architect van het Yanmar Stadion, dat na een grondige renovatie in juni van 2020 werd opgeleverd. Over de architect van de originele bouw is weinig bekend, maar gezien de plannen vanuit de gemeente is het aannemelijk dat dit een gemeentelijk project is geweest. In augustus van 2005 werd de eerste versie van het stadion opgeleverd.

Welke grote verbouwingen zijn er sindsdien aan het Yanmar Stadion geweest of staan er gepland?

Ter opvolging van de sportieve ambities van Almere CIty FC werd in 2020 besloten om een grondige renovatie te voltooien aan het Yanmar Stadion. Het oude hoofdveld van de A-selectie werd verplaatst richting de jeugdopleiding en het stadion werd fors uitgebreid naar een totale capaciteit van 4.500 toeschouwers. 

Welke activiteiten vinden er naast de wedstrijden van Almere City nog meer in het Yanmar Stadion plaats?

Door de grootte van het terrein waarop het Yanmar Stadion gevestigd is, zijn er ook volop mogelijkheden voor activiteiten buiten het voetbal om. De beschikbare ruimtes kunnen gehuurd worden, maar een sportief intermezzo behoort ook tot de mogelijkheden.

​Bijzonderheden Yanmar Stadion

Almere City was de eerste betaald voetbalclub dat een ingrijpende beslissing nam met betrekking tot het speelveld. Begin 2018 waren zij namelijk de eerste ploeg in de Eerste Divisie met het besluit om het kunstgras te vervangen door natuurgras. Dat scheelde een aantal jaren later een hoop geld, omdat de KNVB en deelnemende clubs gezamenlijk besloten om géén kunstgras meer toe te staan in het betaald voetbal.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers