'Toch vier landen per poule op WK 2026'

Het WK in 2026 wordt toch gespeeld met vier landen per poule. De FIFA was de laatste tijd bezig met het bedenken van een andere opzet van het poulesysteem voor het mondiale eindtoernooi. Volgens The New York Times heeft de FIFA nu alsnog gekozen voor vier landen per groep. Wel komen er vier extra poules bij.

Het eerstvolgende WK wordt gespeeld in Mexico, Canada en de Verenigde Staten en zal dus bestaan uit 48 landen in plaats van de 32 die er in Qatar meededen. Hierdoor duurt het toernooi ook langer. Het afgelopen eindtoernooi werd gespeeld over 29 dagen. In Noord-Amerika gaat het 40 dagen duren.

Spanning

De FIFA besprak een poulesysteem met drie landen, maar omdat het afgelopen WK weer liet zien dat er ook met vier landen per groep enorme spanning kan zijn, is de wereldvoetbalbond toch van dat idee afgestapt. Vooral in de poule met Japan, Spanje, Duitsland en Costa Rica kwam dit mooi tot uiting. In de laatste speelronde stonden gedurende de 90 minuten alle vier de landen op een plek die zou betekenen dat ze naar de knock-outfase zouden gaan. Uiteindelijk waren Japan en Spanje de gelukkigen.

Feyenoord-doelman vertrekt