Ajax en Feyenoord hoeven internationals niet af te staan: 'Ze mogen weigeren'

Ajax en Feyenoord hoeven Zuid-Amerikaanse internationals niet per se te missen aan het begin van 2020. In die periode zijn de kwalificatiewedstrijden voor de Olympische Spelen onder 23, maar de Amsterdammers en Rotterdammers mogen weigeren om spelers af te staan.

De regel is dat spelers alleen kunnen worden opgeroepen als het toernooi op de officiële kalender van de FIFA staat. Dat is niet het geval bij de Olympische Spelen, dus zijn Ajax en Feyenoord niet verplicht om de geselecteerde spelers af te staan. En dat kan belangrijk zijn; Ajax speelt dan bijvoorbeeld tegen PSV in de Eredivisie.

Niet vrijgeven

Voor zowel Ajax als Feyenoord is het goed nieuws. Ajacied Lísandro Martinez staat op de shortlist om geselecteerd te worden voor het beloftenteam van Argentinië en Feyenoord-aanwinst Marcos Senesi werd eerder al opgeroepen voor dit elftal. Søren Lerby, de zaakwaarnemer van Lisandro Martinez, zegt in gesprek met Ajax Showtime dat het niet direct voor problemen zal zorgen: "Als Ajax echt wil, kunnen ze hem in Amsterdam houden. De regel is er dat Ajax kan zeggen dat ze hem niet vrijgeven."