Dit kunnen Feyenoord en AZ bijschrijven bij Europese winst!

Feyenoord en AZ zijn de laatste Nederlandse teams die nog actief zijn op Europees niveau. Feyenoord speelt donderdagavond in de Europa League tegen Shakhtar Donetsk en AZ neemt het dinsdagavond al op in de Conference League tegen Lazio Roma. Bij winst kunnen de Nederlandse team hun clubkas weer wat spekken.

Voetbalprimeur zocht uit hoeveel dit zou kunnen worden voor de Nederlandse clubs. Feyenoord speelde tot nu toe in de Europa League al 18 miljoen euro bij elkaar. Wanneer de Oekraïense tegenstander aan de kant wordt gezet komt daar 1,8 miljoen bij en bij het behalen van de halve finale komt daar nog eens 2,8 miljoen bovenop. Er ligt 4,6 miljoen klaar voor de twee finalisten van het Europese toernooi en de winnaar krijgt daar nog 4 miljoen bovenop. Dit betekent dat de Rotterdammers in totaal meer dan 31 miljoen zou kunnen verdienen wanneer het de Europa League weet te winnen. Dit is allemaal exclusief kaartverkoop en TV-gelden.

Doordat AZ een niveautje lager speelt op Europees niveau hebben zij ook minder verdiend dan Feyenoord. De Alkmaarders konden tot nu toe 9 miljoen euro bijschrijven door de Europese successen. Bij winst in het tweeluik met Lazio wordt er 1 miljoen overgemaakt, bij het behalen van de halve finale 2 miljoen en nog een ronde verder zou 3 miljoen opleveren. Bij winst van de Conference League komt daar nog 2 miljoen euro bovenop. Hiermee zou AZ op een totaalbedrag van 17 miljoen euro kunnen komen wanneer het daadwerkelijk zo ver weet te komen. 

Geen winst

De bedragen die hierboven genoemd worden gaan puur om omzet. Er zijn natuurlijk ook een hoop kosten verbonden aan het spelen van Europees voetbal. Hoeveel winst de clubs maken is daarom onbekend.

Feyenoord-doelman vertrekt