Scenario’s: Zien we Ajax in de Champions, Europa of Conference League?

Voor Ajax wacht er een zondag waarbij er veel op het spel staat. Ten eerste moet het op bezoek bij FC Twente, dat in eigen huis amper te verslaan is. Ten tweede staat er in de laatste speelronde veel op het spel, in de verdeling voor de Europese tickets. Dit zijn alle scenario’s voor Ajax in de jacht op Champions League-voetbal.

Ajax moet zelf dus afreizen naar Enschede, waar het seizoen afgesloten wordt tegen FC Twente. In de Grolsch Veste pakte FC Twente dit seizoen al veertig punten uit zestien wedstrijden en verloor het geen enkele keer in de Eredivisie. Toch is er hoop voor Ajax, dat in het bekertoernooi wél wist te winnen in Enschede: 0-1. Vorig seizoen eindigde de ontmoeting nog in een 1-1 gelijkspel. Voor FC Twente staat er eigenlijk niks meer op het spel zondag; de Tukkers sluiten het seizoen sowieso als vijfde af. Toch wil FC Twente graag winnen, want het is namelijk de laatste wedstrijd met Ron Jans aan het roer.

Tegelijkertijd met de eigen wedstrijd moeten de fans van Ajax zondagmiddag die tussen AZ en PSV in de gaten houden. In Alkmaar spelen de nummer twee en vier van de Eredivisie tegen elkaar, waar ook nog van alles op het spel staat. PSV staat na 33 speelrondes met 72 punten op plek twee. Dit is drie punten meer als Ajax, wat de plek achter landskampioen Feyenoord dus over kan nemen. Een overwinning voor PSV is zondag nog niet zomaar gegeven. Tegenstander AZ hoop namelijk van een eventuele misstap van Ajax te kunnen profiteren. Wint AZ en verliest Ajax, zijn de Alkmaarders de lachende derde.

Scenario’s Ajax Europees voetbal

Winst
Zondag zijn er op drie verschillende manieren negen verschillende scenario’s mogelijk voor Ajax. Sluit Ajax het seizoen winnend af, dan is het bij winst van PSV verzekerd van play-offs Europa League. Ditzelfde geldt bij een gelijkspel tussen AZ en PSV. Winnende beide clubs uit Noord-Holland, dan is het Ajax dat we terug zien in de derde voorronde van de Champions League.

Gelijkspel
Speelt Ajax zondag gelijk, dan hoeft het ook niks te vrezen wat betreft de Conference League. Ajax heeft namelijk een veel beter doelsaldo dan AZ, waar het verschil na 33 speelrondes zestien doelpunten bedraagt. Bij een eigen gelijkspel wachten de play-offs in de Europa League.

Verlies
Verliest Ajax, dan kan de wereld er in één keer heel anders uitkomen te zien voor de Amsterdammers. Zo kan AZ bij winst op PSV zelfs over de rivalen heen klimmen. Spelen de twee gelijk of wint PSV, dan is het Ajax dat Europa League play-offs mag spelen.

Ook interessant
Feyenoord-doelman vertrekt