ONTKNOPING! Dit is het resterende programma van Ajax, AZ en PSV!

Het Eredivisieseizoen kent nog maar één laatste speelronde en de spanning bovenin heeft daarin zijn kookpunt bereikt. Feyenoord is definitief kampioen, waardoor de strijd om de overige Europese tickets nog rest. Daarin zijn PSV, Ajax en AZ volop voor in de race. Het resterende programma voor de teams moet gaan bepalen wie welk Europees ticket gaat claimen.

2. PSV - 72 punten

Met nog een enkele speelronde te gaan, is het PSV dat de tweede plek op de ranglijst claimt. De Eindhovenaren zijn na de bekerwinst op Ajax al zeker van de play-offs van de Europa League. Na de misstap tegen SC Heerenveen van vorige speelronde, 3-3 in eigen huis, moet PSV nog flink aan de bak om als tweede te eindigen in de Eredivisie. De tweede plaats geeft het recht om volgend seizoen de derde voorronde van de Champions League te spelen.

De derde plaats is goed voor een startbewijs voor de derde ronde van de Conference League, die sportief en financieel minder interessant is. Op de laatste speeldag wacht een uitwedstrijd tegen AZ, dat nog in de race is voor plek drie.

  • AZ-PSV (zo 28-5)

3. Ajax - 69 punten

In Amsterdam is men bezig met zowel het jagen op de tweede plek, als het verdedigen van plek drie. Nadat beide clubs uit Noord-Holland vorige week wisten te winnen, blijf het verschil tussen Ajax en AZ op twee punten staan. De uitwedstrijd tegen FC Twente is er eentje van groot belang. Ajax kan de competitie namelijk nog afsluiten met zowel een ticket voor de derde voorronde van de Champions League, play-offs Europa League en de derde voorronde van de Conference League.

Ajax moet dus hopen op een misstap van PSV, als het de tweede plaats nog wil overnemen. Gelijk moet het zelf geen puntenverlies leiden, met AZ hijgend in de nek.

  • FC Twente-Ajax (zo 28-5)

4. AZ - 67 punten

Lang leek AZ zelfs mee te doen om de landstitel, maar na een aantal knullige misstappen verdween die droom als sneeuw voor de zon. Met nog twee speelrondes te gaan heeft AZ plek drie vol in het vizier. In de Amsterdam ArenA bleef het steken op een 0-0 gelijkspel, waar het gemengde gevoelens aan over hield.

Tussen de onwijs spannende ontknoping, bleef AZ ook nog altijd in Europa. De Alkmaarders waren met West Ham United is strijd om een plek in de finale van de Conference League. In Londen kwam AZ knap op een 0-1 voorsprong, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met een 2-1 verliespartij. In eigen huis ging het met 0-1 ten onder en barstte de Europese droom in duigen. In de Eredivisie hoopt AZ het seizoen nog met een knaller af te kunnen sluiten. Wint AZ zelf van PSV en ziet het Ajax verliezen in Enschede, sluiten de Alkmaarders het seizoen als derde af​​

  • AZ-PSV (zo 28-5)