Racisme-rel Brobbey een incident? Vijf keer eerder dat het mis ging tussen 'fans' en spelers

Na de wedstrijd FC Twente – Ajax van afgelopen zondagmiddag (3-1), werd Brian Brobbey racistisch bejegend terwijl hij richting de spelersbus liep. De desbetreffende dader werd snel na het incident opgepakt en heeft een stadionverbod gekregen van FC Twente. Ook doen Ajax en Brobbey aangifte tegen de persoon. Dit zijn vijf eerdere momenten waar het misging tussen spelers en fans.

1) Berghuis VS FC Twente-fan (28 mei 2023)

Het scenario van dit jaar lijkt erg veel op dat van vorig seizoen. Destijds verloor Ajax ook met 3-1 bij FC Twente en zou Brobbey ook richting de spelersbus racistisch bejegend zijn. Steven Berghuis hoorde het gebeuren en besloot een klap uit te delen aan die desbetreffende fan. De linkspoot kreeg een schorsing van twee wedstrijden opgelegd en aangezien hij tijdens dat duel ook al een gele kaart kreeg, liep de schorsing op tot drie duels. Na afloop toonde hij zich schuldbewust: "Ik had dit niet moeten doen. Na elke uitwedstrijd krijgen wij bij de bus heel veel verwensingen naar ons hoofd geslingerd, terwijl wij tijd maken om handtekeningen uit te delen aan fans die daar om vragen. Ik ben inmiddels wel wat gewend, maar mensen denken maar alles te kunnen roepen”, zei de Ajacied tegen ESPN.

2) Cerny vs Heracles Almelo-fan (30 april 2022)

In de Twentse-derby van het seizoen 2021-2022 die in 1-1 eindigde, werd Cerny geslagen door een supporter van Heracles Almelo. Na een opstootje dichtbij de harde kern van Heracles, zag de supporter zijn kans schoon en deelde hij een klap uit aan de Tsjechische rechtsbuiten. Cerny deed aangifte, maar de 31-jarige man werd niet vervolgd. Wel is hij drie jaar niet meer welkom in de stadions. 

3) Willems vs FC Groningen-fan (19 maart 2023)

Je zou denken dat hier alleen maar incidenten tussen spelers en de fans van de tegenstander staan, maar in de wedstrijd van FC Groningen – SC Heerenveen gebeurde er iets anders. Nadat het tien minuten voor tijd 0-2 voor Heerenveen stond, werd de wedstrijd stilgelegd. Al eerder wilde een FC Groningen-fan het veld betreden, waardoor de Groningen-spelers de fans van de harde kern wilden kalmeren. Terwijl de Groningen-spelers tevergeefs in gesprek gingen met de supporters, kreeg de linksback Jetro Willems een klap van een fan. Willems doet uiteindelijk aangifte en de zeventienjarige jongen krijgt een leerstraf van 35 uur opgelegd.

4) Go Ahead Eagles-spelers VS De Graafschap-fans (22 mei 2016)

Nadat Go Ahead Eagles na het 1-1 gelijkspel uit tegen De Graafschap in 2016 promotie afdwong, ging het mis op het veld. De Go Ahead Eagles-spelers vieren het feest bij de meegereisde supporters, maar niet lang daarna werden ze aangevallen door fans die vanuit de tribune op het veld renden. Uiteindelijk werden ze ‘veilig’ naar binnen begeleid door de stewards. De politie hield vijftien mensen aan na die uit de hand gelopen play-off finale. 

5) Ahmad Mendes Moreira VS FC Den Bosch-fans (17 november 2019)

In het seizoen 2019/2020 speelden Den Bosch en Excelsior 3-3 gelijk tegen elkaar, maar na de wedstrijd had helemaal niemand het meer over die wedstrijd. In de 28ste minuut besloot de scheids de wedstrijd stil te leggen, nadat Mendes Moreira zichtbaar emotioneel was. Zo werden Sinterklaasliedjes gezongen en ‘oerwoudgeluiden’ gemaakt. Nadat de wedstrijd weer hervat werd haalde Moreira zijn gram en maakte hij de 1-2. De M-side (fanatieke supportersgroep van de Bosschenaren) kwam na de wedstrijd met een statement over het incident: “Daar zijn wij totaal niet trots op en distantiëren wij ons van. We moeten met zijn allen aan dit maatschappelijke probleem werken, aangezien dit iets is wat wekelijks op vele voetbalvelden door heel Nederland gebeurt”, liet de M-side weten. 

;