KNVB komt met drie scenario’s voor vroegtijdig stoppen competities

De KNVB heeft geleerd van de coronacrisis en komt nu met een extra artikel voor de competitiereglementen. Het gaat hierbij om het vroegtijdig beëindigen van betaalde voetbalcompetities.

Door de coronacrisis besloot de KNVB om de Eredivisie en KKD niet uit te laten spelen. De voetbalbond riep geen kampioen en degradanten uit. Het Eredivisie-seizoen kwam na 26 speelrondes ten einde, terwijl er twee teams de koppositie moesten delen. Ajax en AZ hadden namelijk evenveel punten.

Als er weer zo’n doemscenario komt, is de KNVB alvast voorbereid. Het komt nu met oplossingen voor drie verschillende scenario’s:

1) Wanneer minder dan de helft van de competitiewedstrijden zijn gespeeld, dan worden alle uitslagen geschrapt. Geen kampioen, degradatie of promotie dus. Europese tickets worden niet op basis van de ranglijst van het betreffende seizoen uitgereikt.

2) Wanneer meer dan de helft van de competitiewedstrijden zijn gespeeld, dan wordt er een ranglijst opgesteld waaruit Europese tickets worden verdeeld. Kampioenschap, degradatie of promotie vind alleen plaats wanneer dit al toegekend was.

3) Wanneer er meer dan 85 procent van de competitiewedstrijden zijn gespeeld, roept de KNVB de kampioen, degradanten en promovenda uit op basis van de ranglijst. Dit geldt ook voor de Europese tickets.