Voorbeschouwing FC Utrecht - Ajax: Wie wint deze degradatiekraker?

In Utrecht wordt zondag de wedstrijd tussen FC Utrecht en Ajax gespeeld. Beide ploegen zijn onderaan in de Eredivisie te vinden en winnen is een must in deze kelderkraker. Het is dan ook de vraag wie zondag de eerste stap uit de huidige staat van chaos zet. 

Prestaties dit seizoen en belangen

Ajax staat zestiende met vijf punten en hoopt met een overwinning het goede gevoel terug te krijgen. Het is broodnodig aangezien de Amsterdammers al vijf Eredivisiewedstrijden niet hebben gewonnen. Wel heeft Ajax nog twee wedstrijden te goed: De gestaakte wedstrijd in de 85ste minuut tegen RKC waar Ajax 2-3 voor stond en de wedstrijd tegen FC Volendam. Wint Maurice Steijn die twee wedstrijden dan is Ajax terug te vinden in de middenmoot. 

Ook FC Utrecht zit aardig diep in de put. Zo staat Utrecht op de laatste plaats in de Eredivisie met maar drie schamele puntjes. Ron Jans nam het over van de na drie wedstrijden ontslagen Michael Silberbauer. Jans begon goed met een 1-3 overwinning uit tegen Heracles Almelo, maar sindsdien werd er drie keer verloren van NEC (3-0), Almere City (1-3) en FC Volendam (1-0). Het is dan maar ook de vraag of Ron Jans FC Utrecht dit seizoen weer in de subtop weet te krijgen.   

Laatste vier edities

Er wordt gezegd dat Ajax het standaard moeilijk heeft in De Galgenwaard, maar als je kijkt naar de laatste vier edities kun je dat ontkrachten. In het seizoen 2018/2019 versloeg Ajax in de laatste wedstrijd voor de winterstop Utrecht met 1-3. In de volgende twee Eredivisie-edities wonnen de Amsterdammers moeiteloos met 0-3 bij FC Utrecht. De laatste gespeelde editie was vorig seizoen toen Ajax wederom makkelijk Utrecht aan de kant zette met een 0-2 overwinning. 

Afwezigen

Ajax: Ajax speelt nog altijd zonder doelman Gerónimo Rulli die er door een schouderblessure niet bij kan zijn. Ook Steven Berghuis Sivert Mannsverk en jongeling Amourricho van Axel Dongen zijn afwezig tegen de Domstedelingen door blessureleed. Silvano Vos is er niet bij door een schorsing die hij nog één wedstrijd moet uitzitten. 

FC Utrecht: FC Utrecht mist tege Ajax de geblesseerde verdediger Hidde ter Avest en middenvelder Zidane Iqbal. Oud-Ajacied Nick Viergever is er zondagmiddag niet bij door een schorsing die hij opliep in de verloren wedstrijd tegen FC Volendam. 

Scheidsrechter en Tv-uitzending

De KNVB heeft scheidsrechter Dennis Higler voor de wedstrijd van zondag aangesteld. Higler wordt geassisteerd door assistent-scheidsrechters Diks en Kucukerbir. Bos is de vierde man van dienst en Blank zal de VAR zijn in de beladen wedstrijd.De wedstrijd wordt uitgezonden op ESPN 2.