Bart Verbruggen: via NAC en Anderlecht tot eerste doelman van Oranje

Bart Verbruggen was de eerste doelman op het EK 2024 van Oranje. De 21-jarige speelde ooit in de jeugd van NAC, maar is nu uitgegroeid tot de eerste keuze van bondscoach Ronald Koeman. Voetbalflitsen stelt Verbruggen aan je voor!

Wist jij dit al over het privéleven van Bart?

Op het veld kennen we de doelman wel. Lees hier nog meer over het privéleven van Bart Verbruggen.

Waar een wanneer is Bart Verbruggen geboren?

De doelman wordt op 18 augustus 2002 geboren in Zwolle.

Hoe oud is Bart Verbruggen nu?

Op dit moment is de voetballer 22 jaar oud.

Wat is de afkomst van Bart Verbruggen?

Hij is volledig Nederlands en heeft geen roots elders.

Heeft Bart Verbruggen een vriendin?

Het is niet bekend of de doelman van Oranje in een relatie zit.

Waar woont Bart Verbruggen?

Hij woont dan wel in Engeland, maar de doelman heeft ook een huis in Breda.

Wat is het vermogen van Bart Verbruggen?

Naar verluidt verdient de doelman bij Brighton 1,8 miljoen pond per jaar.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

spelerspaspoort bart verbruggen

Hoe kwam Bart Verbruggen bij het Nederlands elftal?

Hoe verloopt de carrière van de doelman tot nu toe en hoe werd hij eerste doelman van Oranje?

In 2014 wordt hij door NAC Breda opgepikt bij WDS ’19 en sluit hij aan bij de jeugdopleiding van de club. Tot een debuut in het eerste elftal komt het nooit.

  • Anderlecht klopt in de zomer van 2020 aan bij de club uit Breda om Verbruggen naar Brussel te halen. Eenmaal daar wordt hij herenigd met Jelle ten Rouwelaar, die jarenlang actief was bij NAC en bij Anderlecht als keeperstrainer werkzaam is.
  • De Belgische grootmacht maakte 300 duizend euro over voor de toen pas achttienjarige doelman. Bij Anderlecht sluit Verbruggen aan als derde doelman.

(Tekst gaat verder onder de video)

Op 2 mei 2021 maakt de 1,94  meter lange doelman zijn officiële debuut voor Anderlecht in de Play-offs om het landskampioenschap van België. Hij keept in het restant van het seizoen in totaal 6 wedstrijden en moet 11 doelpunten incasseren.

  • Na de zomer wordt Verbruggen vervangen door Hendrik Van Crombrugge, die aanvankelijk al eerste doelman bij de club is.
  • In het seizoen 2021/22 komt Verbruggen slechts 1 keer in actie.

Anderlecht verkeerd eind 2022 in zwaar weer en stelt een nieuwe hoofdtrainer aan. Onder Brian Riemer win Bart Verbruggen de concurrentiestrijd van Van Crombrugge en is Verbruggen sindsdien eerste doelman van de club.

  • Verbruggen weet tot dan drie keer op rij de nul te houden in de Belgische competitie. Toen hij in de strafschoppenserie tegen Ludogorets in de strijd om de volgende ronde van de Conference League geen enkele bal doorlaat eist de jonge doelman een heldenrol op.
  • Het is de eerste keer sinds 1987 dat dit een doelman lukt in een Europees duel. Mede dankzij Verbruggen bekert Anderlecht door naar de achtste finales van het Europese toernooi.
  • De doelman neemt in het seizoen 2022/23 in totaal 24 keer plaats onder de lat. Hij houdt 10 keer de nul en krijgt 28 tegentreffers.

(Tekst gaat verder onder de video)

Na diverse interesse uit de Europese top, kiest Verbruggen uiteindelijk voor een transfer naar Brighton & Hove Albion. De club uit de Premier League telt in de zomer van 2023 ruim 20 miljoen euro neer voor Verbruggen. In zijn debuutseizoen keept Verbruggen vervolgens 27 wedstrijden en houdt zeven keer zijn doel schoon.

Wanneer maakte Bart Verbruggen zijn debuut bij het Nederlands elftal?

In maart 2019 mag Verbruggen zich voor het eerst melden bij het Nederlands Elftal. Enkele dagen moet hij, samen met andere internationals het trainingskamp door een virusinfectie verlaten. Zijn debuut in Oranje wordt hierdoor uitgesteld naar 13 oktober van dat jaar. Tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Frankrijk (1-2) staat Verbruggen voor het eerst onder de lat.

Hoe presteert Bart Verbruggen in het Nederlands elftal?

Begin juni 2024 stelt Koeman de doelman aan als eerste keuze onder de lat bij Oranje op het EK. Het is voor Verbruggen zijn eerste eindtoernooi. In Duitsland krijgt hij in 6 interlands 7 tegentreffers en houdt 2 keer 'de nul'. 

Zit Bart Verbruggen op sociale media?

De voetballer is via Instagram te volgen (@bartverbruggen1) en heeft ruim 152 duizend volgers. Verbruggen en strafschoppen: (g)een gelukkige combinatie?

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers