Verbruggen en strafschoppen: (g)een gelukkige combinatie?

Mocht Nederland in een strafschoppenserie terechtkomen dit EK, is Bart Verbruggen dan de aangewezen man om ballen te stoppen? De cijfers rond de doelman van Oranje liegen er niet om! Tijd om dit onder de loep te nemen!

In november 2022 won Verbruggen met Anderlecht de strafschoppenserie van Lierse SK. De doelman schoot toen eigen handig zijn club naar de winst, door de beslissende penalty raak te schieten. In februari 2023 schreef de doelman geschiedenis. Verbruggen redde alle drie de strafschoppen in de shoot-out van Anderlecht tegen Ludogorets in de play-offs van de Europa Conference League.

Is Verbruggen goed met strafschoppen?

Inclusief strafschoppenseries kreeg Verbruggen 23 penalty’s tegen. Achttien daarvan waren raak, tegenover vier reddingen van de doelman. Eén keer had de doelman geluk, en werd de strafschop gemist: een reddingspercentage van 17,4 procent. In vergelijking met Mark Flekken (6,1 procent) en Justin Bijlow (10 procent) gaan Verbruggen aan kop in de lijst van Oranje-doelmannen in de huidige EK-selectie.

Toch is het niet zo zeker dat Verbruggen op zal staan in een mogelijke strafschoppenserie. Van de laatste negen strafschoppen in alle competities redde hij er geen. Dit is inclusief alle vier de strafschoppen van AZ tegen Anderlecht in de kwartfinales van de Europa Conference League in april 2023.

Het Nederlands elftal en een strafschoppenserie is geen gelukkig huwelijk, zo blijkt uit de historie van Oranje op een eindtoernooi. 

Feyenoord-doelman vertrekt