Koeman zet selectie op scherp: "Prestaties tegen Italië neem ik mee naar september"

Ronald Koeman heeft de selectie van Oranje op scherp gezet voor de troostfinale tegen Italië. De bondscoach verwacht een gebrand Nederlands elftal en hoopt de derde plek binnen te slepen. Hij vertelt in de persconferentie van zaterdag dat de prestaties tijdens de troostfinale de selectie in september kan beïnvloeden.

Teleurstelling dreigt

Oranje strijdt om de derde plek tegen Italië, dat van Spanje verloor in de andere halve finale. Bij een nederlaag zou Koeman in zijn eerste vier wedstrijden na zijn rentree als bondscoach alleen van Gibraltar hebben gewonnen. "Ja, dat zou zeer teleurstellend zijn", aldus de bondscoach op de persconferentie. "Oók omdat je deze week in eigen land speelt, voor eigen publiek. Ik heb de groep verteld hoe ik kijk: prestaties tegen Italië neem ik mee naar september. Ze wegen mee in hoe ik dan selecteer."

Beter en scherper verdedigen

Koeman ziet veel ruimte voor verbetering na de nederlaag tegen Kroatië (2-4). "We willen de goede dingen uit dat eerste duel doorzetten en minder foutjes maken. De twee veldgoals, dus niet de strafschoppen, die mochten echt niet. Rond en binnen het strafschopgebied moeten we agressiever verdedigen. Er moet betere communicatie zijn en we moeten dichter bij onze tegenstander zijn."

Ondanks het lange en slopende seizoen van veel spelers, is de Nations League voor Koeman wel degelijk van belang. Toch kijkt de bondscoach al verder. "We zijn bezig met de kwalificatie voor het EK 2024. Dat voert de boventoon. Maar een treffen met Italië is voor ons altijd een topwedstrijd. In welke hoedanigheid dan ook. Het gekke van de ploeg is dat ze eerst het EK winnen, en vervolgens het WK niet halen. Maar ze zijn altijd moeilijk te verslaan. Twee nederlagen in eigen land zou voor ons zeer teleurstellend zijn."

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers