Historie tussen Cambuur en Ajax; herhaling Friese stunt van 2016?

Tijdens speelronde 20 nemen SC Cambuur en Ajax het tegen elkaar op in Leeuwarden. Cambuur heeft de punten hard nodig om uit de degradatiezone te komen terwijl Ajax moet winnen om zicht te blijven houden op het landskampioenschap. Een mooi moment om eens te kijken hoe de ploegen tegen elkaar presteren.

Achttien duels

Cambuur en Ajax stonden in hun gehele geschiedenis pas achttien keer tegenover elkaar, waarvan in de competitie zeventien maal. De Amsterdammers wonnen in de competitie vijftien van de zeventien duels. Eerder dit seizoen werd het 4-0 in de ArenA. In het seizoen daarvoor wist Ajax in eigen huis met maarliefst 9-0 af te rekenen met de club uit Leeuwarden.

Bekijk hier naar het treffen eerder dit seizoen:

(TEKST GAAT VERDER ONDER VIDEO)

Achtste finale KNVB Beker

Dat duel uit 2016 was de tweede keer ooit dat Cambuur won van Ajax. De eerste keer was in 1999, toen versloeg Cambuur tegenstander Ajax met 4-1. In de KNVB Beker bekerde de club uit Leeuwarden door naar de kwartfinale nadat er met 2-1 gewonnen werd van de Amsterdammers. Spits Barto scoorde in dat duel beide goals voor Cambuur. Uiteindelijk moest de ploeg van voormalig trainer Sipke Hulsoff het bekertoernooi verlaten na de verloren halve finale tegen AZ. De noodzakelijke penaltyserie vormde het struikelblok. In de kwartfinale won Cambuur in de Galgenwaard van FC Utrecht eerder nog wel via strafschoppen.

Zie hier de historische overwinning van Cambuur op Ajax in 2016

Lastige avond in Leeuwarden

Er leek weinig aan de hand voor Ajax toen het vrijdagavond 11 maart 2022 in Leeuwarden met een 2-0 voorsprong de rust in ging. Dankzij doelpunten van Dusan Tadic in de derde minuut en Sebastien Haller in de 40e minuut genoot Ajax een prima uitgangspositie. Na de pauze werd het dankzij een doelpunt van Issa Kallon in de 48e minuut namens SC Cambuur ineens spannend. Ajax had het knap lastig met een felle tegenstander. Toen Patrick Joosten namens de thuispartij in de 79e minuut de 2-2 binnenschoot, ontplofte het in Leeuwarden. Ajax wist SC Cambuur niet meer te breken en het leek in een gelijkspel te gaan eindigen, totdat Ryan Gravenberch in de extra tijd eens van afstand besloot uit te halen. De bal vloog op schitterende wijze binnen en bezorgde de ploeg van trainer Erik ten Hag alsnog de volle buit.

Ryan Gravenberch bezorgde Ajax de volle buit

SC Cambuur-Ajax

Zondag nemen de ploegen het om 12:15 uur tegen elkaar op. Het zal dan de wedstrijd tussen de nummer zeventien en de nummer vier zijn. Ajax hoopt na de zege op Excelsior (1-4), ook SC Cambuur te verslaan, terwijl de thuisspelende ploeg minimaal op een gelijkspel zal hopen.