'Wijnaldum is voor mij en Oranje gewoon een uitstekende speler'

Ronald Koeman heeft zich uitgelaten over zijn keuze voor Georginio Wijnaldum bij het Nederlands Elftal. Maar wat heeft de bondscoach precies te vertellen?

Na een langdurige absentie keert Wijnaldum toch weer terug bij Oranje. Precies op tijd, want de middenvelder reist met Oranje af naar het EK 2024 in Duitsland. Voordat Koeman de 91-voudig international weer een kans gunt, bezoekt hij hem eerst in Saudi-Arabië, waar Wijnaldum onder contract staat bij Al-Ettifaq. "Ik weet wel, je kan altijd discussiëren over het niveau daar, maar dat geldt net zo goed voor sommige wedstrijden in de Neder­landse competitie", geeft Koeman aan in een uitgebreid interview met Voetbal International. De bondscoach geeft aan onder de indruk te zijn van zijn statistieken. In 31 wedstrijden was Wijnaldum overigens goed voor zeven doelpunten en zes assists. "Niet alleen qua goals en assists, ook fysiek. Als je kijkt naar de 'High Intensity Runs', is er niks mis mee. Hij is dus topfit."

Waarom werd Wijnaldum opgeroepen voor Oranje?

"Ik vond het belangrijk om naar hem toe te gaan, omdat ik ideeën heb en nog steeds een coach ben die veel beslissingen neemt op basis van zijn gevoel. Ik wilde weten waar hij traint, speelt, wat zijn gevoel is, hoe hij zich daar houdt en hoe hij zelf zou reageren", gaat de bondscoach verder. "Op basis daarvan zou ik beslissen of ik ’m wel of niet zou uitnodigen voor de interlandperiode van afgelopen maart." En zo geschiedde. "Het totaalplaatje vond ik goed en dan is Wijnaldum voor mij gewoon een uitstekende speler voor de selectie van het Nederlands Elftal", meent Koeman.

Hoe presteert Wijnaldum in Oranje?

In de 91 interlands die Wijnaldum voor Oranje speelt, zet de middenvelder goede cijfers neer. Zo is de geboren Rotterdammer goed voor 28 doelpunten en negen assist. Met Oranje staat Wijnaldum voor zijn derde eindtoernooi. Tijdens het EK 2020 speelt de middenvelder vijf wedstrijden, waarin hij drie keer scoort. Op het WK van 2014 schiet Wijnaldum in zeven interlands één keer raak.

Feyenoord-doelman vertrekt