Analyse Nederland tegen IJsland: Memphis Depay geeft Oranje kleur

Nederland heeft ook de uitzwaaiwedstrijd met 4-0 gewonnen. Ditmaal was IJsland het slachtoffer van de voetbalshow. Analyse van het oefenduel aan de hand van de uitblinkende Memphis Depay.

Waarom krijgt Memphis Depay veel kritiek?

Over weinig spelers van het Nederlands elftal zullen de meningen zo uiteenlopen als over Memphis Depay. De creatieve aanvaller wekt bij veel mensen de nodige positieve en negatieve emoties op om de gemoederen bezig te houden. Toch is hij onder Ronald Koeman een vaste basisklant.

Door de flegmatieke stijl waar Depay mee speelt, gaat veel mis en lijkt zijn houding af en toe wat laks. Dat is ook het voornaamste commentaar dat critici op hem leveren. Het aspect dat bij hem onderbelicht blijft: hij is en blijft nog altijd de meest creatieve speler van Oranje.

Wat is de kracht van Memphis Depay?

Daarnaast brengt hij de nodige tactische flexibiliteit met zich mee. Afgelopen donderdag (in het duel met Canada) startte de rechtspoot nog aan de linkerkant. Doordat Micky van de Ven veel opkwam en de buitenbaan bestreek, had Depay alle vrijheid om zich meer in de as met het spel te bemoeien. Dat deed hij al uiterst succesvol. Hij maakte de openingstreffer en creëerde in 62 minuten liefst drie kansen.

Tegen IJsland probeert Koeman hem weer in de spits, waar hij hem in zijn vorige periode vrijwel altijd gebruikte. Dat zorgde dat de linkerkant vrijkwam voor Cody Gakpo, die daar met Nathan Aké een teruggetrokken back achter zich had. Gakpo had (in tegenstelling tot Memphis) de taak om het veld juist breed te houden, doordat Aké zich als linksback naast de centrale verdedigers voegde.

Memphis Depay creëert eigen kansen

Ditmaal was de rechterkant de dynamische kant. Denzel Dumfries mag op de rechterkant naar hartenlust opstomen om Xavi Simons de vrijheid te geven aan de binnenkant. Hier staat hij naast Tijjani Reijnders als tweede '10'. Hierdoor komt Oranje in balbezit in een 3-2-4-1-formatie. Zo is de creatieveling in staat om kansen voor zichzelf te creëren. Door de balvaardigheid die Memphis bezit, is hij niet afhankelijk van ploeggenoten die mogelijkheden voor hem klaarleggen. Met dribbels en hoogstandjes kan hij gevaar stichten bij tegenstanders. Dat laat hij zien in de vijftiende minuut.

Analyse van Veerman en Depay
Joey Veerman stuurt Memphis Depay met een steekpass de diepte in tegen IJsland

Memphis blijft in eerste instantie slim in de rug van zijn directe tegenstander staan, waardoor hij geen direct zicht op de Nederlander heeft. Joey Veerman herkent het juiste moment om de aanvaller in te spelen. Daar komt Memphis in een moeilijke situatie terecht. Hij staat in dubbele dekking van twee IJsland-spelers en moet zijn eigen ruimte creëren.

Dat is precies wat hij doet. Met een goed getimede versnelling maakt de rechtspoot ruimte voor zijn goede been en krult hij de bal richting de kruising. Keeper Hákon Valdimarsson tikt hem ternauwernood uit de rechterbovenhoek.

Memphis Depay probeert het tegen IJsland
Memphis Depay probeert het tegen IJsland

Spelers hebben ook wat aan Memphis Depay

Niet alleen creëert Depay met zijn technische kwaliteiten kansen voor zichzelf, ook zijn ploeggenoten staan dankzij hem vaak in beloftevolle situaties. Vlak voor dit moment is Memphis ook al gevaarlijk geweest met een hoogstandje waarbij hij twee verdedigers van IJsland te kijk zet en indirect een vrije trap uitlokt voor Oranje.

Ditmaal houdt Memphis een man in zijn rug en draait hij daar met een slimme voetbeweging omheen. Na een slim lobje bereikt hij de diepgaande Gakpo, die net te kort komt om af te ronden.

Memphis Depay zoekt een teamgenoot met lobje
Memphis Depay zoekt een teamgenoot tegen IJsland met lobje

Bij de 3-0 is het geen individuele actie, maar een magistrale pass op de juiste snelheid die de kans creëert. Memphis komt de bal helemaal op een controleurspositie ophalen en krijgt geen strakke dekking. De middenvelders van IJsland houden geen rekening met een spits die uitzakt tot naast de controleurs van het Nederlands elftal, hierdoor verschaft Memphis zichzelf veel ruimte. Daar lanceert hij vervolgens de ingevallen Donyell Malen met een goede steekbal.

Memphis Depay stuurt Donyell Malen diep tegen IJsland
Memphis Depay stuurt Donyell Malen diep tegen IJsland

Het rendement van Memphis Depay

Zijn wedstrijd was helemaal compleet geweest als hij ook nog een treffer had kunnen noteren, alleen is het een handsbal van Veerman die dat voorkomt. Toch laat dat afgekeurde doelpunt maar weer eens zien hoe compleet Depay is.

Ook hier blijft hij namelijk expres uit het gezichtsveld van zijn directe tegenstanders. De verdediger die hem dekt kan niet op de bal en Memphis tegelijkertijd gefocust zijn en daar maakt de aanvaller handig gebruik van. Jeremie Frimpong geeft een afgemeten voorzet die hij knap binnentikt, alleen gaat er een streep door de 4-0.

Memphis Depay wordt gevonden door Jeremie FrimpongMemphis Depay wordt tegen IJsland gevonden door Jeremie Frimpong

Conclusie analyse Oranje en Depay tegen IJsland

Veel mensen zullen ook tijdens het EK weer afgeven op de aanvaller wanneer hij een keer een bal verspeeld, een mannetje te veel wil uitspelen of een onnodig trucje doet. Desondanks mag Oranje blij zijn dat de meest creatieve aanvaller fit is en zijn kwaliteiten toont.

Vergeet namelijk niet hoe compleet en goed de aanvaller daadwerkelijk is. Hij voorziet zijn medespelers van kansen, heeft onwijs slim leren lopen en maakt daardoor makkelijk zelf ook doelpunten. Wil Oranje iets presteren op het EK, dan zijn de bevliegingen van Memphis ontzettend belangrijk.

Feyenoord-doelman vertrekt