Zo presteerde Ajax in eerdere Europese voorrondes

Ajax heeft een rijke geschiedenis in Europese competities, met wisselende resultaten in de voorrondes van de Champions League en de Europa League. Voetbalflitsen neemt de Europese voorrondes van Ajax door!

In de Europa League moest Ajax in het seizoen 2024/25 af zien te rekenen met FK Vojvodina. De thuiswedstrijd werd met 1-0 gewonnen, waarna de Amsterdammers in Servië met 1-3 te sterk waren. In de volgende kwalificatieronde was Panathinaikos de tegenstander en won het de heenwedstrijd met 0-1. Na een langdurige strafschoppenserie (13-12) staan de Amsterdammers nu in de play-offs tegen Jagiellonia.

De eerste keer dat Ajax in een Europese voorronde terechtkwam, was in het seizoen 1960/61. In de eerste voorronde van de Europacup I, de voorloper van de Champions League, stond Ajax tegenover het Noorse Fredrikstad FK. Ondanks een sterke strijd werd Ajax uitgeschakeld over twee wedstrijden (3-4). 

Wisselvallige prestaties Ajax na kwalificaties

Meer dan veertig jaar later, in 2001/02, stond Ajax in de derde voorronde van de Champions League tegenover Celtic. Die strijd eindigde in een nederlaag voor Ajax met 2-3. In het seizoen 2003/04 kreeg Ajax opnieuw een kans in de derde voorronde van de Champions League, deze keer tegen Grazer AK. Na een spannende strijd, die uiteindelijk in verlenging werd beslist, won Ajax met 3-2 over twee wedstrijden. In de groepsfase kwam Ajax uit tegen AC Milan, Celta de Vigo en Club Brugge. Ondanks het sterke optreden in de voorronde, eindigde Ajax als vierde in de groep en werd zo uitgeschakeld.

Twee jaar later kwam Ajax wederom tot leven in de derde voorronde van de Champions League door Brøndby IF te verslaan met een totaal van 5-3 over twee wedstrijden. In de groepsfase eindigde Ajax als tweede in een groep met Arsenal, Sparta Praag en FC Thun. Het bereikte de achtste finales, maar verloor in een tweeluik van Inter met 2-3. 

Het seizoen 2006/07 bracht nieuwe uitdagingen voor Ajax in de derde voorronde van de Champions League, waar het tegenover FC Kopenhagen stond. Over twee wedstrijden verloor Ajax met 2-3. Deze uitschakeling leidde tot deelname aan de UEFA Cup, waar Ajax de derde ronde bereikte. Helaas werd de Europese reis vervolgens beëindigd door een nederlaag tegen Werder Bremen (3-4).

Uitschakeling en succes in de Europa League voor Ajax

In het seizoen 2010/11 speelde Ajax tegen PAOK Saloniki in de derde voorronde van de Champions League. Na twee gelijke spelen (1-1 en 3-3) bereikte Ajax de play-offs. Hierin werd Dynamo Kiev verslagen en kwalificeerde Ajax zich voor de groepsfase. Ondanks een sterke groepsfase met AC Milan, Real Madrid en AJ Auxerre, eindigde Ajax als derde en ging door naar de Europa League. In de Europa League werd RSC Anderlecht verslagen, maar Ajax werd een ronde verder uiteindelijk uitgeschakeld door Spartak Moskou met 0-4.

Het seizoen 2016/17 was een hoogtepunt voor Ajax in de Europa League. In de derde voorronde van de Champions League versloeg het PAOK Saloniki met 3-2 en bereikte de play-offs tegen FK Rostov. Na uitschakeling in deze ronde stroomde Ajax door naar de Europa League. Ajax maakte een indrukwekkende run en bereikte de finale van de Europa League, waar het echter met 0-2 verloor van Manchester United. 

Een jaar later stond Ajax in de derde voorronde van de Champions League tegenover OGC Nice. Ajax verloor het tweeluik op doelsaldo (3-3) en ging verder naar de play-offs van de Europa League. In deze ronde werd Ajax vroegtijdig uitgeschakeld door Rosenborg BK (2-4).

Legendarische Champions League-campagne Ajax

Het seizoen 2018/19 was bijzonder memorabel voor Ajax. Na een dominante prestatie in de voorronde van de Champions League tegen Sturm Graz (5-1), Standard Luik (5-2) en Dynamo Kiev (3-1), beleefde Ajax een legendarische campagne. Het versloeg onder meer Real Madrid en Juventus en bereikte de halve finales. De uitwedstrijd werd met 1-0 gewonnen en de return leek uit te vallen in het voordeel van de Amsterdammers. Helaas werd Ajax in de slotfase van de halve finale verslagen door Tottenham.

Een jaar later kon het weer aantreden in de derde voorronde van de Champions League. Het was te sterk voor PAOK Saloniki en APOEL Nicosia en eindigde vervolgens als derde in een groep met Chelsea, Valencia en Lille OSC. In de tussenronde voor de Europa League verloor het vervolgens van Getafe.

Mocht Ajax de voorrondes van de Europa League dit jaar overleven, dan kan het terugkijken op een rijk verleden aan deelnames in het toernooi.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers